+ Meer informatie

Binnen twee weken eerste inspectie Irak

1 minuut leestijd

NEW YORK - De eerste inspectie in Irak van massavernietigingswapens door wapeninspecteurs van de Verenigde Naties is op 27 november. Dat heeft Hans Blix, de chef van het VN-inspectieteam, gisteravond in New York gezegd.

"We verwachten dat de eerste inspecties 27 november plaatsvinden", aldus Blix. Hij voegde eraan toe dat de Veiligheidsraad geen kat-en-muisspel van Irak zal accepteren.

Blix noemde verder 8 december als een belangrijke datum, omdat dan de termijn afloopt waarbinnen Irak een volledige lijst moet overhandigen van alle massavernietigingswapens. "Iraks verklaring is een heel belangrijk document en we hopen dat de Irakezen het serieus nemen", aldus Blix. Hij voegde eraan toe dat het veel werk zal zijn de Iraakse opgaven te analyseren.

In een brief aan VN-chef Kofi Annan ontkende Bagdad woensdag over massavernietigingswapens te beschikken. Maar Blix zei de mogelijkheid niet uit te sluiten dat Irak alsnog zal toegeven dergelijke wapens te hebben.

De Arabische Liga en de zoon van president Saddam Hussein, Uday, hadden de VN gevraagd ook Arabische experts op te nemen in het team van wapeninspecteurs. Blix zei gisteren dat ondanks herhaaldelijk aandringen bij de lidstaten alleen Jordanië kandidaten naar voren heeft geschoven. Volgens onbevestigde bronnen zouden zeven Jordaniërs nu deel uitmaken van het team.

Blix heeft tot dusver geen overzicht verstrekt van de nationaliteiten van de meer dan 200 deskundigen waarop het team kan terugvallen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.