+ Meer informatie

Van de band gerold

3 minuten leestijd

VW Passat Syncro

Volkswagen gaat van de Passat een "GT Syncro G6ü'"-uitvoering op de markt brengen. De wagen wordt uitgerust met permanente vierwielaandrijving en krijgt onder de motorkap een viercilinder motor met G-lader. De G-lader, een variant op de turbocompressor, zorgt ervoor dat het vermogen van de motor wordt opgepept tot 118 kW (160 pk).
De permanente vierwielaandrijving met Visco-koppeling geeft een uitstekende tractie onder alle mogelijke omstandigheden. Voor bijzonder ongewone situaties, bij voorbeeld als het linker- en rechterwiel verschillende weerstanden van het wegdek ondervinden, is de Syncro uitgerust met een elektronische differentieelsper. Hel eventuele slippen van een der wielen wordt daardoor voorkomen. Verder is de Syncro standaard voorzien van een anti-blokkeer remsysteem (ABS). De nieuwe Passat GT Syncro G60 wordt zowel in Sedan-uitvoering als in Variant-uitvoering leverbaar.

Peugeot opgefrist
De belangstelling voor de Peugeot 309 liet de laatste tijd een beetje te wensen over. Derhalve vond de fabriek het tijd de 309 uiterlijk wat op te frissen. Met een lichtelijk gewijzigde voor- en achterkant kan de wagen er weer tegenaan. Aan de achterkant zijn de familietrekken met grotere broer 405 wat verduidelijkt door nieuwe, trapeziumvormige achterlichten toe te passen met hetzelfde rookkleurige glas als bij de 405.
Door de achterklep iets verder naar onderen te laten doorlopen is de bereikbaarheid van de bagageruimte verbeterd. In het interieur is het dashboard onder handen genomen. Het heeft een enigszins gebogen vorm gekregen, waardoor de bedieningsorganen voor de bestuurder makkelijker bereikbaar zijn. Nieuw op motorisch gebied is dat de 309 voortaan leverbaar wordt met een 1769 cc turbodiesel motor, die 58 kW (78 pk) levert. De acceleratie van 0 tot 100 km verloopt bij deze auto in 13 seconden: niet slecht voor een diesel.

Land Rover Discovery
Land Rover heeft de eerste gegevens bekendgemaakt van een nieuwe terreinauto die de naam Land Rover Discovery gaat krijgen. De wagen is bedoeld als aanvulling op het programma. Hij moet het gat vullen tussen de oude Land Rover modellen en de luxe Range Rovers. Met het nieuwe model hoopt men vooral een graantje mee te pikken van de markt waarin vooral de Japanners zeer succesvol zaken doen: in de prijsklasse tussen de veertigen zestigduizend gulden.
Onder de motorkap van de Discovery komt een 2.5 liter benzinemotor, terwijl ook een diesel- en een turbodieselmotor leverbaar worden. De nieuwe Land Rover wordt waarschijnlijk begin volgend jaar leverbaar.

Ford Fiesta Van

Door het weghalen van de achterbank en het dichtplakken van de achterste zijruiten heeft Ford van de nieuwe Fiesta een zogenaamde Van-uitvoering gecreëerd. De Van is een bestelautootje dat door zijn beperkte buitenmaten vooral voor het bestelwerk in de stad zeer geschikt is. Achter de voorstoelen biedt het wagentje een laadruimte van 1,1 kubieke meter, waarin behoorlijk wat vervoerd kan worden. 
Bijzonder zware voorwerpen zijn overigens taboe voor de Fiesta, want het laadvermogen bedraagt niet meer dan 380 kilo. Het wagentje wordt zowel met een 1.1 liter benzinemotor als met een 1,8 liter dieselmotor leverbaar.

Aangepaste Justy ecvt
De firma Smulders Systems te Eindhoven heeft een aangepaste auto ontwikkeld voor mindervaliden. Het gaat om een Subaru Justy ECVT, die door de fabriek reeds met een automatische transmissie is uitgerust. Koppelen en schakelen is dus overbodig bij deze auto.
Smulders heeft de auto verder zo aangepast dat ook remmen en gasgeven niet meer met de voet hoeft te gebeuren. Door middel van hendels aan de stuurkolom kan de bestuurder met de hand gasgeven en remmen. De bestaande pedalen voor gas en remmen zijn nog wel aanwezig, zodat eventueel ook anderen met de auto uit de voeten kunnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.