+ Meer informatie

„Noodtoestand" bij kerncentrale in staat New York

SYRACUSE (RTR)

2 minuten leestijd

• DEN HAAG (IPS) - Minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking brengt volgende week een tweedaags bezoek aan Ethiopië voor overleg met de nieuwe regering van het door honger geteisterde land. Op het programma staat onder meer een ontmoeting met de Ethiopische president, Meles Zenawi, die vele jaren commandant was van het Bevrijdingsfront van Tigre. Het belangrijkste doel van het overleg is de coördinatie van de noodhulp van de Europese Gemeenschap te bespreken. Pronk, die wordt vergezeld van zijn collega's uit Luxemburg en Portugal, is momenteel voorzitter van de EG-Ontwikkelingsraad.

bronnen bij de Franse politie.

Inmiddels wordt in Frankrijk naarstig naar de twee mannen gezocht. Zondag werden zij voor het laatst gesignaleerd in het zuiden van Frankrijk en mogelijk bevinden zij zich nog steeds in Frankrijk. De mannen hebben hun snor afgeschoren om minder herkenbaar te zijn. Hun foto's werden op de Franse televisie vertoond, wat een aantal tips opleverde.

De 76-jarige Bakhtiar werd afgelopen donderdag met doorgesneden keel aangetroffen in zijn huis buiten Parijs. Ook zijn secretaris, Fouroush Katibeh, bleek vermoord. De politie gaat ervan uit dat Bakhtiar en Katibeh dinsdagavond om het leven zijn gebracht door drie Iraanse mannen, onder wie Azadi en Vakili, die bij hen op bezoek waren. Voor het terrein van de kerncentrale bij Nine Mile Point in de Amerikaanse staat New York is gisteren de noodtoestand afgekondigd, zo hebben functionarissen meegedeeld.

Volgens hen is er geen sprake van het vrijkomen van straling. Reactor nummer twee is met de hand uitgeschakeld nadat er problemen waren ontstaan met de controlemeters.

Er is geen „abnormale uitstoot van straling in de atmosfeer", zo liet het energiebedrijf weten. Alle betrokken autoriteiten op plaatselijk, staats- en federaal niveau zijn op de hoogte gesteld van de situatie.

De „noodtoestand op het terrein" is een van de vier alarmfases die de Amerikaanse "Commissie voor Nucleaire Regulering" kent. Dat zijn: ongewone gebeurtenis, alarm, noodtoestand voor het terrein en algemene noodtoestand.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.