+ Meer informatie

Asielcentra worden niet hermetisch afgesloten

Kosto versoepelt gedoogdenregeling

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Er is geen sprake van dat de centra voor de eerste opvang van asielzoekers hermetisch zullen worden afgesloten om vluchtpogingen van deze asielzoekers te voorkomen. Ook krijgt de portier in zo'n centrum zeker geen politietaak. Hij mag niet anders doen dan signaleren.

Dit verklaarde staatssecretaris Kosto van justitie gisteravond in een mondeling overleg in de Tweede Kamer over de herziening van de asielprocedure. Volgens Kosto is het volledig afsluiten van de centra ook niet nodig, omdat het binnenlands toezicht op vreemdelingen de laatste tijd veel effectiever is geworden.

De staatssecretaris onderstreepte deze uitspraak met cijfers. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 6014 vreemdelingen uit ons land verwijderd. Dat is nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar, toen er 3081 vreemdelingen over de grens zijn gezet. Het aantal verwijderde vreemdelingen bestond bijna voor de helft uit afgewezen asielzoekers.

Afgewezen asielzoekers die een beroep doen op de gedoogregeling behouden te allen tijde het recht opnieuw asiel aan te vragen, zo zei Kosto gisteravond. De staatssecretaris denkt met deze versoepeling van de procedure meer asielzoekers over te halen hun asielprocedure te staken. Via de gedoogdenregeling kunnen asielzoekers van wie het eerste verzoek om asiel is afgewezen, maar die vanwege bijzondere omstandigheden niet naar het land van herkomst kunnen worden teruggestuurd, niet ons land uit worden gezet.

Gemeenten

Hoewel de CDA'er Krajenbrink in eerste instantie een nog strenger regime wilde voor de eerste opvang èn voor de gedoogden, kon de christendemocraat zich wel vinden in Kosto's uitleg van de nieuwe regeling. Ook de PvdA-kamerleden Van Traa en Middel steunden de bewindsman. Minister D'Ancona gaat met gemeenten overleg plegen over de vrijheidsbeperkende maatregelen die in centra van kracht worden, zoals de verplichting dat kansloze asielzoekers die in zo'n opvangcentrum verblijven zich tweemaal per dag moeten melden.

De kosten van asielopvang hebben vorig jaar 210 miljoen gulden meer gekost dan was voorzien. Daardoor kwamen de totale kosten uit op een half miljard gulden. Ook voor dit jaar moet het kabinet rekening houden met een overschrijding van de begroting met zo'n 200 miljoen gulden, omdat er veel te optimistisch is begroot. Deze cijfers staan in het gisteren gepresenteerde jaarverslag van de directie Vluchtelingen, Minderheden en Asielzoekers van het ministerie van WVC.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.