+ Meer informatie

Tuintips

2 minuten leestijd

Heermoes
In de zomer, en dan vooral na een paar dagen warm, vochtig weer, kan het ongerief in uw tuin toeslaan. Bij "ongerief " kunt u bijvoorbeeld denken aan schimmels en bladluizen. Heermoesthee kan dan de oplossing zijn. Pluk 100 gram heermoes en kook het gedurende 30 tot 40 minuten in ruim water. Na het koken aanleggen tot vijf liter en verspuiten met de plantenspuit of iets dergelijks. Na zeven tot tien dagen verhalen. Heermoes bevat veel kiezelzuur. Op de plant ontstaat als het ware een "glaslaagje". Het blad wordt harder en minder aantrekkelijk voor zuigende en vretende tuinbewoners. Zonlicht kan er beter door toetreden en schimmels krijgen minder kans. Zo biedt de wonderschone natuur weer een passende oplossing voor ons "probleem."

Rupsen
Uw koolplanten worden ongetwijfeld ontdekt door koolwitjes. We hebben een zwak voor vlinders maar helaas niet voor al hun nakomelingen: de rupsen van het koolwitje eten grote gaten in onze met zorg gekweekte spulletjes. Wegvangen met de hand levert het beste resultaat op. Vaak zijn de ripsen geparasiteerd door een sluipwesp, een piepkleine medestanders (van ons) die eitjes legt in de rups. De larven komen in het lichaam uit, vreten het leeg maar laten het eetmechanisme van de rups zo lang mogelijk intact, waardoor het diertje, tot het bittere eind, kan blijven dooreten. Zo speelt zich heel wat leed in uw lusthof af Als u een oude aquariumbak heeft, kunt u wat rupsen vangen. Zet ze met wat verse koolbladeren (in een potje water zetten en regelmatig vervangen!) in de bak en kijk wat er gebeurt. De open bovenkant dekt u af met een oude panty of een stukje vitrage. Niet geparasiteerde rupsen gaan verpoppen. Uit de geparasiteerde rups verschijnt een wolkje sluipwespjes. Geef ze de vrijheid in uw moestuin, zodat ze hun nuttige werk kunnen voortzetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.