+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Gemakkelijk tuinieren: minder bukken, ander gereedschap
In de vorige aflevering heeft u al wat kunnen lezen over gemakkelijker tuinieren wanneer "gewoon" tuinieren niet meer zo goed gaat. Ook in deze aflevering wordt daar beknopt op ingegaan. Niet alleen grote, maar ook kleinere tuinen en balkons kunnen een probleem gaan vormen. Het werk wordt te veel, het bukken wordt moeilijker Misschien zouden de vaste planten vervangen kunnen worden door een aardige sierbestrating met enkele potten met bij voorbeeld eenjarige of meerjarige planten (bodembedekkertjes die over rand heen hangen, wat groenblijvende dwergconifeertjes, knolletjes en bolletjes die na de bloei kunnen blijven zitten). Omdat de planten in potten of bakken staan hoeft er minder gebukt te worden.

Verhoogd
Een verhoogd plantenbed biedt ook mogelijkheden. De aanleg kan, zeker als u het werk moet laten uitvoeren, vrij duur zijn, maar., informeren kost meestal niets en pas daarna hoeft besloten te worden. Waar ook aan gedacht kan worden is het vervan gen van korte stelen van gereedschap door (wat) langere, waardoor er minder gebukt hoeft te worden. Is een brede spade te moeilijk hanteerbaar? Kies dan voor de veel lichter werkende smalle. Zo zijn er ook smalle schoffels, harken en hakken te koop. Een kunststof gieter weegt minder dan een gieter van metaal. Denk ook eens aan een plantenrek van hout of metaal waarop verschillende potten een plekje kunnen vinden.

Fleur en kleur
Nu wordt er alleen over planten gesproken, maar niet alleen de planten brengen fleur en kleur Wat dacht u van een gezellige tuinset met fleurige kussens? Een leuk kleedje op het tafeltje? Een gekleurde muur in plaats van dat grauwe beton (wel betonverf gebruiken, in huurwoningen eerst overleggen met de eigenaar). Wanneer u in staat bent om te accepteren dat niet alles meer even gemakkelijk gaat, dan kunt u op dat moment ook bekijken welke mogelijkheden u (nog) wel heeft.

Geurende siertabak
Siertabak - Nicotiana alata. Fraaie, eenjarige planten die bloeien van april (gekochte planten; als u ze zelf zaait veel later) tot de eerste nachtvorst. De bloei wordt bij koud en vochtig weer in september, oktober wel snel minder De bloei blijft maximaal als de uitgebloeide bloemen steeds venwijderd worden. In de nazomer laten sommige mensen wat zaaddoosjes uitgroeien met de bedoeling dat de plant zich uitzaait Vaak lukt dat ook, maar tijdens het winterklaarmaken van de tuin wordt er zoveel in gerommeld dat die kleine, net gekiemde zaadjes of kleine planten niet opvallen. Wanneer men wel resultaat wil, kunnen de zaadjes op een apart hoekje gezaaid worden, eind april. Soorten die zichzelf uitzaaien, moeten vaak als plantje de winter door, soms lukt dat ook nog! Bewaar het zelf verzamelde, gedroogde zaad op een donkere, koele plek. Niet in plastic (broei, schimmelvorming).

Nachtgeur
Terug naar deze aardige bloeien De siertabak begint vooral tegen het vallen van de duisternis te geuren. Op zich is dat niet verwonderlijk; de bloemen worden namelijk door nachtvlinders bestoven. Die nachtvlinders komen af op de geur Overdag zijn de bloemen van sommige soorten zelfs gesloten, net als bij vochtig weer Naar menselijke maatstaven gerekend is dat vreemd, maar planten zijn alleen maar gericht op hun eigen instandhouding. Bij regenachtig weer houden ze de bloemen dicht omdat er dan nauwelijks een kans is om bestoven te raken. Afhankelijk van de soort worden ze 25 tot ongeveer 100 cm hoog. Eind april.zaaien, u las het al, maar wanneer u een kleine tuin heeft kunt u misschien beter wat planten kopen. De lage soorten doen het ook in een pot of bak.

Pergola
Het wordt de tuinliefhebber steeds gemakkelijker gemaakt, overigens zonder dat men daar gemakzuchtig van hoeft te worden. Er zijn tegenwoordig bijzonder leuke pergolasets te koop waarbij, naast het rechte hout ook een boog geleverd wordt die gemaakt is van verlijmde, gebogen latten. Leuk boven het hek of als poortje van het ene "tuinĀ kamertje" naar het andere. Het hout is chemisch verduurzaamd, maar kan uitstekend geschilderd worden. Bij het chemisch verduurzamen wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende soorten zouten die schimmels en rot geen kans geven, maar die soms erg milieu-onvriendelijk zijn. Gebruik liever een transparante beits in plaats van dekkende verven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.