+ Meer informatie

Ritzen moet akkoorden met "veld" snel tekenen

WD blijft bij regelen kortere studieduur

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Ritzen van onderwijs en wetenschappen moet zo snel mogelijk de zogenaamde hoofdlijnenakkoorden gaan tekenen met de universiteiten, het hoger beroepsonderwijs en de academische ziekenhuizen.

In die akkoorden heeft de minister afspraken gemaakt met deze delen van het onderwijsveld over het beleid in de komende jaren. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over bezuinigingen, maar ook over extra gelden voor verbetering van de kwaliteit en van de huisvesting. Op grond van het akkoord zal de minister zich inspannen om verdere bezuinigingen te voorkomen.

De fracties van CDA en PvdA gaven de minister gisteren tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer groen licht voor het ondertekenen van de akkoorden. Alle fracties benadrukten dat de Tweede Kamer zich niet aan de akkoorden bindt. Tijdens de begrotingsbehandeling van Onderwijs, afgelopen dinsdag en woensdag, is daar uitvoerig over gediscussieerd. Naar het oordeel van PvdA-kamerlid mevrouw Netelenbos zijn de akkoorden belangrijk om het vertrouwen tussen het onderwijsveld en de politiek te herwinnen. „Minister, teken zo snel mogelijk de akkoorden", zo maande het PvdA-kamerlid de bewindsman.

Studieduur

De fractie van de VVD heeft grote twijfels over de akkoorden. Volgens het liberale kamerlid Franssen worden er onvoldoende afspraken gemaakt om studies efficiënter in te richten zodat de studieduur verkort wordt. De VVD'er sprak in dit verband over het rondpompen van geld. Als de instellingen de studieduur niet in overeenstemming brengen met de cursusduur dan moeten de budgetten voor universiteiten en hogescholen worden gekort, zo vindt de VVD.

Minister Ritzen verklaarde dat er in het akkoord met de universiteiten wel degelijk afspraken worden over de verkorting van de studieduur. Aan het dreigen met korting op de budgetten heeft de bewindsman geen behoefte, omdat hij „vertrouwen" heeft in het onderwijsveld.

Het meest spraakmakende onderdeel uit het akkoord is de mogelijkheid dat universiteiten het advies dat ze moeten geven aan studenten na hun propedeuse over het vervolg van de studie, een bindend karakter mogen geven. De minister zal daartoe de wet wijzigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.