+ Meer informatie

Shell investeert in bosbouw Uruguay

Bedrijf wacht uitkomst experiment niet af

2 minuten leestijd

MONTEVIDEO (ANP) - Het Nederlands/Britse Shellconcern wil grote stukken grond kopen in Uruguay om er bosbouw te bedrijven. Shell betaalt door een deel van de buitenlandse schuld van Uruguay over te nemen en de schuldbewijzen door te verkopen aan banken die vorderingen hebben op het Zuidamerikaanse land.

Shell, die eerder in Zuid-Amerika investeringen in bosbouw heeft gedaan in Chili, zal volgens lojcale zegslieden van het concern in totaal ruim 30.000 ha grond kopen met behulp van schuldbewijzen. Volgens welingelichte bronnen zou Shell al 15.000 ha hebben gekocht, maar het concern wil dat bevestigen noch ontkennen. Bouwrijp maken

Eerder dit jaar kocht Shell al 100 ha grond voor een experiment met aanplant van bomen. Als uit dat experiment zou blijken dat bosbouw economisch haalbaar is, zou tot aanplant op grotere schaal worden overgegaan. Shell heeft de uitkomst echter niet afgewacht en is nu al tot aankoop overgegaan. Behalve van de gunstige aankoopprijzen als gevolg van de schuldentransactie, kan Shell ook nog profiteren van subsidies, belastingfaciliteiten en leningen van de Uruguayaanse staatsbank tegen gunstige voorwaarden. De regering in Montevideo wil door deze maatregelen de bosbouw stimuleren.

Bomen zijn in Uruguay veel sneller klaar voor de kap dan in gematigder streken. Het bouwrijp maken van de grond vergt weinig investeringen. De prijzen voor bosbouwgrond liggen in Uruguay rond de 1000 gulden per ha. De regering van Uruguay heeft inmiddels voorlopige goedkeuring gegeven aan de omzetting van ƒ 500 è. 600 miljoen aan buitenlandse schuld in investeringen. Het betreft 20 projecten, waarvan enkele in de bosbouw, met een totale oppervlakte van 58.000 ha, en andere in toerisme. De definitieve goedkeuring moet later deze maand komen. Tweedehands tarieven

Bij de omzetting van schulden in investeringen neemt de buitenlandse investeerder, in dit geval Shell, de vorderingen van een buitenlandse bank op Uruguay over tegen 'tweedehands tarieven'. Die tarieven liggen voor de Uruguayaanse schuld nu op 73 procent. De bank is blij nog wat van haar vorderingen op het schuldenland terug te zien en neemt er genoegen mee minder dan 100 procent terug te krijgen.

Vervolgens heeft Shell dus een vordering in harde valuta's op Uruguay en verkoopt die aan de centrale bank in Montevideo. De bank keert Shell een bedrag in de lokale munteenheid uit, waarmee Shell kan investeren. De investering is daardoor voor Shell goedkoper, de buitenlandse schuld van Uruguay wordt kleiner en de bank ziet nog wat van haar uitstaande vorderingen terug.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.