+ Meer informatie

edenkwaardi

2 minuten leestijd

hij vierzijdig schaver en slijper is, de vorkheftruc bedient en zorg draagt voor het laden en lossen. Het was voor de heer G. Lintjes uit Hardinxveld-Giessendam vrijdag 16 augustus een gedenkwaardige dag. In het gemeentehuis kreeg hij uit handen van burgemeester B. van Wouwe het Draaginsigne Gewonden uitgereikt. Hij is de eerste Hardinxveldse oorlogsveteraan aan wie het insigne is toegekend. De heer Lintjes raakte in 1948 als militair gewond in het toenmalige Nederlands-Indië. Het Draaginsigne Gewonden is vorig jaar bij ministerieel besluit ingesteld als een van de maatregelen in het kader van het veteranenbeleid, dat vooral in het teken staat van de maatschappelijke erkenning van veteranen. Hoewel het hier niet gaat om een koninklijke onderscheiding heeft het toch een bijzonder karakter. Het is vooral bedoeld om alsnog respect en waardering te betuigen aan diegenen die vanaf de Tweede Wereldoorlog onder vaak moeilijke omstandigheden offers hebben gebracht. Het comité Draaginsigne Gewonden, dat belast is met de toekenning van het ereteken, is in oktober 1990 geïnstalleerd. Naar verwachting zal men nog ongeveer drie jaar bezig zijn met het nagaan De heer C. van Oostenbrugge uit Ouddorp heeft op 19 augustus het Draaginsigne Gewonden uitgereikt gekregen. Burgemeester G. van Velzen van Goedereede verrichtte de officiële handeling. Van Oostenbrugge werd op 11 april 1949 aangewezen als brenhelper bij autobewaking en moest enkele militairen naar Linggadjati en Madjalengka brengen. Tijdens de rit werd de wagen onder vuur genomen. Van Oostenbrugge raakte daar bij gewond.

Honderdjaar
Mevrouw J. Dijkstra-van der Beek uit Middelburg vierde donderdag 15 augustus haar honderdste verjaardag. Sinds vier jaar is zij bewoonster van het rusthuis Eben Haëzer in Middelburg. Tot die tijd heeft zij voor zichzelf gezorgd. Mevrouw Dijkstra is geboren in Friesland. In Zeeland kreeg haar man een baan bij de politie. De honderdjarige had drie kinderen: twee zijn er overleden. De een is gestorven aan de Spaanse griep en de ander in de Tweede Wereldoorlog. Van het rusthuis kreeg de jarige een diner aangeboden om met de familieleden het heuglijke feit te vieren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.