+ Meer informatie

Tunnel terroristen in Spanje ontdekt

2 minuten leestijd

BARCELONA — De politie van Barcelona heeft een tunnel ontdekt, dichtbij de route loopt waarlangs zondag een militair défilé zal plaats hebben. De tunnel passeert op 300 meter afstand de plaats waar een tribune zal worden opgericht voor koning Juan Carlos en de Spaanse regering. SCHIPHOL Onlangs werd door de KLM de laatste van een twintigtal chartervluchten met eendagskuikens naar Cairo uitgevoerd. Alle vluchten werden gevlogen met KLM's vracht DC-8, de PHDCZ, Hans Christian Andersen. In september 1980 vond de eerste vlucht plaats. In de tussenliggende negen maanden werden in totaal 4.000.000 eendagskuikens in Egyptische hoofdstad afgeleverd, zo'n 200.000 kuikens per vlucht.

De tunnel is gegraven vanaf een leegstaande winkel, die enkele maanden geleden werd gehuurd door José Maria Cuevas Jimenez, de terrorist die zondag bij de bestorming van de Banco Central in Barcelona om het leven kwam, zo is van officiële zijde in Barcelona vernomen.

De militaire parade van komende zondag moet het hoogtepunt worden van de „Dag van de strijdkrachten". Uit de bekendmaking blijkt niet hoe ver de onvoltooide tunnel al was gevorderd. In het huis dat als beginpunt diende heeft de politie ook enkele wapens, kentekenbewijzen en identiteitsbewijzen gevonden.

Verklaring Sotelo

De Spaanse premier Calvo Sotelo heeft dinsdag in het parlement in de kern de officiële versie bevestigd van de gijzeling in Barcelona afgelopen weekeinde. De officiële toedracht werd door een groot aantal Spanjaarden, de pers en de meeste partijen in twijfel getrokken.

Volgens de premier is de gijzeling van het bankgebouw het werk geweest van tien criminelen, die vermoedelijk door extreemrechtse kringen voor de actie zijn ingehuurd en betaald. Er zijn echter nog geen betrouwbare gegevens over wie precies achter de overval van dit weekeinde hebben gezeten. Een politiek doel als de ontkrachting van de Spaanse democratie ligt voor de hand. Calvo Sotelo herhaalde verschillende keren dat de Spaanse regering niets wil verbergen of verdoezelen. De identiteit, het aantal en het verleden van de overvallers staan ondubbelzinning vast, aldus de premier.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.