+ Meer informatie

Bush wil meer aan Oost-Europa geven

SU vindt defensiebegroting VS nog te hoog

2 minuten leestijd

ter Cheney van detensie gisteren aangekondigd dat in de komende vijf jaar op 69 militaire VS-bases de actiyiteiten zullen worden beƫindigd of ingekrompen.

De bezuinigingsvoorstellen van Cheney zullen naar verwachting stevig onder vuur worden genomen door het Congres. De Democraten, die in het Congres de meerderheid hebben, willen verdergaande besparingen op defensie. De meeste Congresleden proberen echter sluiting van bases in hun eigen district te voorkomen, gezien de gevolgen voor de werkgelegenheid ter plaatse.

De Amerikaanse defensie-autoriteiten willen in de komende vijf jaar de 2,1 miljoen manschappen tellende strijdkrachten niet ruim 200.000 militairen inkrimpen. Voor 1991 wordt gedacht aan het terugtrekken van 38.000 soldaten (17.000 landmacht, 15.000 luchtmacht en 6000 marine). Verder staat in 1991 onder meer op het programma het stopzetten van 13 nieuwe wapens- en moderniseringsprogramma's, de opschorting van het aanschaffen van 14 B-52 bommenwerpers en 5 onderzeeboten, terwijl de slagschepen "Iowa"en "New Jersey" aan de ketting moeten.

De regering van George Bush kondigt daarentegen in de defensiebegroting de bouw van vijf Stealth-bommenwerpers aan. Deze omstreden vliegtuigen, die niet zichtbaar zijn op het radarscherm, kosten per stuk ongeveer een miljard gulden.

Daarnaast wordt ongeveer 9 miljard gulden uitgetrokken voor het ruimtescherm-project SDI; vergeleken met de voorgaande begrotingsperiode een verhoging van het budget met ongeveer 2 miljard gulden.

De Sowjet-ambassadeur in Washington, Joeri Doebinin, vindt dat de Amerikaanse begroting voor defensie voor volgend jaar te hoog blijft. Niettemin zal de Sowjet-Unie doorgaan flink te snijden in haar eigen militaire uitgaven, aldus de ambassadeur tijdens een persconferentie enkele uren na het bekendmaken van de Amerikaanse begroting.

De Sowjet-Unie is bereid binnen vijf jaar al haar troepen terug te trekken uit Oost-Europa als de Verenigde Staten ook hun troepen terughalen uit West-Europa. Dat zei Oeleg Grinevsky, een hoge Sowjetfunctionaris die betrokken is bij de ontwapeningsbesprekingen, in een interview met de Washington Post die zondag in Washington verscheen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.