+ Meer informatie

Kloosters

2 minuten leestijd

Voor de Reformatie was ook deze kerk uileraard een roomse kerk. Reeds vanaf 1290 werden er binnen de muren kloosters gebouwd die hun stempel drukten op de ontwikkeling van de stad. Zo had de orde van Sint Jan, de Johannieter orde, een klooster op het grondgebied van het tegenwoordige Ermelo. In de stad werd een klooster gevestigd door de „Broeders des gemenen levens", het zogenaamde Fratershuis, dat kortgeleden werd gerestaureerd.

Op de Markt, recht tegenover het huidige stadhuis, verrees een klooster der Minderbroeders. Van dit gebouw zijn thans nog enkele restanten over. Terwijl aan de Kaatsbaan een vrouwenklooster, het Agnietenklooster, stond. Het hedendaagse Sladsiimmerhuys vormde vroeger de kapel van hel vrouwenklooster. Een tweede vrouwenklooster was dat van Sint Calharina, aan het tegenwoordige Kloosterplein. Tenslotte was er nog een vrouwenklooster gevestigd in het gebouw van de Oranje-Nassaukazerne, dat in handen was van de Grauwe Zusteren van Clarendal.

Het valt te begrijpen dat de Reformatie ook in Harderwijk diep ingreep in het religieuze leven en zo haar sporen naliet. De eerste tekenen van de Hervorming komen al spoedig na Luthers daad in 1517. Zo lezen we in de Kroniek van Harderwijk (1231-1931): „21 maart 1532: de pastoors Hendrik van Groeningen en Dirk van Keyler worden door de hertog van Gelre wegens hunne Luthersche gezindheid ontslagen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.