+ Meer informatie

Opnieuw felle rede Brezjnjev in Praag

„Economische problemen grote uitdaging"

2 minuten leestijd

PRAAG — President Leonid Brezjnjev van de Sovjet-Unie heeft zijn Oosteuropese bondgenoten gewaarschuwd dat economische problemen in de jaren tachtig de grootste uitdaging aan Oost-Europa zullen zijn.

Het woord voerende op een Tsjechoslowaaks-Russische bijeenkomst in het kasteel van Praag, zei Brezjnjev donderdagavond dat alle Oosteuropese landen hun produktiviteit moeten vergroten en hun economisch bestuur verbeteren als men de problemen van de komende tien jaar het hoofd wil kunnen bieden.

Brezjnjev vermeed Polen, waar jaren van economisch wanbeheer en groeiende rijen mensen voor winkels uitliepen op de geboorte van de onafhankelijke vakcentrale Solidariteit, maar zijn boodschap was duidelijk.

Volgens Ceteka zei hij: „Het economisch front is momenteel het voornaamste. Tot die conclusie komen al onze congressen". Op de DDR na hebben de Oosteuropese landen alle hun economische plannen teruggeschroefd. Getroffen door stijgende olieprijzen en recessie in het Westen, bereiden de Oosteuropese landen een nieuw jaar van restrictieve politiek voor, bedoeld om de binnenlandse levensstandaard te behoeden voor het zakken onder een peil dat politieke risico's zou kunnen meebrengen.

Op de zitting van donderdag van het partijcongres werd een nieuw centraal comité van 123 leden gekozen. Dit zal op zijn beurt een presidium van elf leden en een secretariaat kiezen. De samenstelling van het comité is niet bekendgemaakt, maar veel verandering werd niet verwacht. Secretaris-generaal Gustav Husak werd herkozen.

De Tsjechoslowaakse minister van buitenlandse zaken, Bohuslav Chnoupek, trok donderdag een rechtstreekse parallel tussen wat nu gebeurt in Polen en in 1968 gebeurde in zijn land, toen een vrijheidsbeweging door Russische tanks werd verpletterd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.