+ Meer informatie

Japanners bUjven export naar Europa opvoeren

EG pessimistisch over besprekingen in Brussel

3 minuten leestijd

BRUSSEL — Japan voert zijn export naar Europa nog steeds op. In de eerste vier maanden van dit jaar is de Japanse uitvoer van personenauto's naar Europa opnieuw gestegen vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar en wel met twintig procent.

Van januari tot en met april van dit jaar steeg de totale Japanse export naar Europa met 31 procent, vergeleken met die van het zelfde tijdvlak van vorig jaar, terwijl de Europese uitvoer naar Japan slechts met'16 procent steeg. Het tekort op de Europese handelsbalans met Japan was in de eerste vier maanden van dit jaar al 3,6 miljard dollar tegen 2,5 miljard dollar in de overeenkomstige periode van vorig jaar. Dat zijn cijfers die maandag door een woordvoerder van de EG-co'mmissie in Brussel verstrekt zijn.

Duizenden auto's

Van januari tot mei dit jaar bracht Japan al 310.000 persoenenauto's naar de Europese markt tegen 260.000 in dezelfde periode van 1980. De Japanse export van alle mogelijke soorten auto's (dus ook vrachtwagens etc.) naar de Europese Gemeenschap is in de eerste vier maanden van dit jaar zelfs gestegen met 41 procent. De waarde ervan bedroeg 1,2 miljard dollar.

Ook op andere gebieden heeft de Japanse export zich niet onbetuigd gelaten. Het aantal uit Japan in de EG ingevoerde bandrecorders steeg van januari tot mei dit jaar met 77 procent en de waarde van die export bedroeg 1,2 miljard dollar. De omvang van de uit Japan naar Europa «verscheepte metaalbewerkingsmachines steeg met 57 procent (waarde 110 miljoen dollar) en de Japanse export van bromfietsen en motoren naar de EG steeg met 50 procent (waarde 326 miljoen dollar). Vorig jaar was het deficit van Europa op de handelsbalans met Japan 11 miljard dollar, terwijl dat in 1979 nog slechts 7 miljard dollar was.

Vandaag worden er in Brussel opnieuw Japans/Europese besprekingen gevoerd. Ditmaal gaat het om het halfjaarlijkse gesprek „op hoog ambtelijk niveau". De Europese delegatie wordt geleid door Sir Roy Denman, de directeur-generaal voor buitenlandse betrekkingen van diensten van de EGcommissie. De chef van de Japanse delegatie is de vice-minister van buitenlandse zaken, Kiyoaoki Kikuchi.

Van de Europese kant, aldus EGcommissieWoordvoerders in Brussel, zal opnieuw bij de Japannners worden aangedrongen op een matiging van de Japanse export van personenauto's, machinewerktuigen en televisietoestellen. Sinds het begin van dit jaar registreert de gemeenschap nauwgezet de import van deze goederen uit Japan.

Geen toezeggingen

Twintig doden
Hij sprak met verscheidene leden van de EG-commissie onder wie de Europese commissaris voor buitenlandse betrekkingen. Wilhelm Haferkamp, en de Europese industriecommiss^ris, Etienne pavignon. Amaya heeft in die gesprekken geen enkele toezegging gedaan. Hij heeft zelfs niet willen beloven dat Japan ervoor zal zorgen dat personenauto's die men niet meer op de Amerikaanse markt kwijt kan als gevolg van de overeenkomst die de Amerikaanse en Japanse regeringen bereikten, niet als „extra" naar de Europese markt zullen gaan.

Voor de tweede maal binnen 24 uur heeft de Libanese hoofdstad Beiroet maandag onder hevig artillerievuur gelegen. Daarmee werd het 27e bestand van de afgelopen twee maanden verbroken. Inmiddels stemde de Libanese premier Sjafik Wazzan in met het voorstel van de Russische president Leonid Brezjnjev voor een MiddenOostenconferentie.

Volgens de laatste gegevens zijn zondag bij de artilleriebeschietingen in

Geheim akkoord

In Belgische kranten zijn inmiddels berichten verschenen dat Amaya met de Belgische regering een geheim akkoord gesloten zou hebben dat inhoudt dat Japan zijn export van personenauto's naar de Belgische markt «Jit jaar met 7 procent zal verlagen vergeleken met vorig jaar. Bij de EG-commissie ontkende men maandag iets van zo'n iaf spraak af te weten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.