+ Meer informatie

SAIGON KAN ZONDER V.S. HANOI NOOIT WEERSTAAN

Conclusie Senaatsrapport buitenlandse Amerikaanse betrekkingen:

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Als het huidige niveau van de Amerikaanse militaire en economische steun niet gehandhaafd blijft, zullen de Zuidvietnamese strijdkrachten grote Noordvietnamese aanvallen in de toekomst, voor zover die tenminste te overzien valt, niet kunnen weerstaan.

Dit staat in een rapport, opgesteld door twee assistenten van de commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse senaat dat gisteren is gepubUceerd. De Amerikaanse steun vanuit de lucht heeft een belangrijke rol gespeeld in het jongste Noordvietnamese offensief, al het rapport, en heeft er in grote mate toe bijgedragen dat de Zuidvietnamese troepen geen nederlaag hebben geleden.

In het rapport wordt de nadruk gelegd op de ernstige militaire situatie bij het begin van het Noordvietnamese offensief in maart en gezegd dat de Amerikaanse militairen niet hebben kunnen begrijpen waarom de Noordvietnamezen en de Vietcongstrijders na hun overwirmingen in het begin, niet hebben doorgezet.

De toestand op het platteland van Zuid-Vietnam blijft verslechteren en de Zuidvietnamese president Ngu Eii Van Thieu is niet in staat geweest het volk achter zich te krijgen.

Het merendeel van de politieke figuren in Zuid-Vietnam die in oppositie zijn, zo gaat het rapport dan verder, en sommige Amerikanen, vrezen dat Thieu de politieke crisis die op een bestand zal volgen, niet zal overleven.

De opstellers van het verslag leggen voorts de nadruk op de onzekere toekomst van Zuid-Vietnam en zeggen dat de Vietnamezen deze toekomst met grote bezorgdheid tegemoet zien.

De bijzonderheden in het rapport over de zware verliezen van de Zuidvietnamezen zijn voor een deel niet door de censuur gekomen. De totale verliezen van de Zuidvietnamese artillerie worden op een bedrag van 8 1/2 miljoen dollar geschat en de verliezen aan tanks op rond 38 miljoen dollar.

Het Amerikaanse opperbevel, aldus het rapport, schat dat de tegenstander maar 33 stukken geschut heeft verloren. Verder zou hij tussen de 250 en 397 tanks zijn kwijtgeraakt. 6.350 Amerikaanse adviseurs hebben een belangrijke rol gespeeld bij het jongste Noordvietnamese offensief. In bepaalde gevechtssituaties hebben zij in feite het bevel gevoerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.