+ Meer informatie

Informele sfeer kenmerkte staatsbezoek aan Israël

3 minuten leestijd

„Het is toch een echte Koningin." Als koningin Beatrix ergens verschijnt, weet ze het publiek voor zich te winnen. Ook tijdens het driedaags staatsbezoek aan Israël. Zelfs premier Rabin, die zelden op uitbundigheid te betrappen is, ontdooide voor de Nederlandse vorstin.

Beatrix en prins Claus waren niet in Israël om hun persoonlijke populariteit te vergroten. Met hun bezoek werden de nauwe banden, die tussen de joodse staat en Nederland bestaan, verstevigd. De banden zijn in der loop der jaren uitgegroeid tot een volwassen vriendschap. In dat kader kon de Koningin in haar toespraak tot de Knesset rustig het leed van het Israëlische en het Palestijnse volk op één lijn stellen. En president Weizman mocht het minder heldhaftige oorlogsverleden van ons land aanstippen.

Bijbel
Eén aspect maakte dit staatsbezoek tot een zeer bijzondere gebeurtenis. In diverse redes werd op gepaste wijze geciteerd uit de Bijbel. Koningin Beatrix hield de Knesset-leden voor wat de toekomst kan zijn als Israël en haar buurlanden de vrede door verzoening laten volgen. „Voor heel deze regio zal dan het woord van de Psalmist waar worden: Ziet hoe goed en hoe lieflijk het is als broeders ook tezamen wonen." Het was voor de tweede keer dat Israël een regerend monarch ontving. Het Spaanse koningspaar ging hun Nederlandse collega's een paar jaar geleden voor. President Weizman was duidelijk ingenomen met de Nederlandse gasten. In zijn welkomstwoord zei hij zich te verheugen op de gesprekken met de Koningin aan het eind van het bezoek. „U gaat de komende dagen zien wat wij onder meer op het gebied van technologie en integratie van nieuwkomers hebben bereikt. Na afloop hoop ik met u daarover van gedachten te kunnen wisselen. Ik verheug me daar nu al op."

Informele sfeer
President Weizman deed zich tijdens het bezoek als een joviale, vaderlijke man kennen. Bij tijd en wijle pakte hij de vorstin bij de arm. Dit kón ook, gezien de informele sfeer die grote delen van het bezoek kenmerkte. Tijdens het diner dat Weizman gaf, haalde hij zijn voorganger Herzog uit de zaal. Ieder op een leuning van de koninklijke stoel leunend, knoopten zij vervolgens een geanimeerd gesprek aan met koningin Beatrix. De ongedwongenheid van de Israëli's had zijn invloed op Koningin en Prins. Prins Claus vond het op de tweede dag tijd voor een grapje. Bij het bezoek aan het Weizman Instituut voor Wetenschappen in Rehovot stuitte het paar op twee van elkaar staande stalen schilden, Whispering Mirrors genaamd. Wie tegen het ene schild fluistert, wordt gehoord door degene die bij het andere staat. Koningin Beatrix wilde het meteen uitproberen en haastte zich naar het ene schild. De Prins moest iets tegen het andere zeggen. Dat deed hij ook, maar na een paar woorden liet hij tot verrassing van zijn eega minister Van Mierlo van buitenlandse zaken zijn plaats innemen.

Vrolijk
Diverse keren tijdens het bezoek viel het op dat prins Claus zich prima voelt. Hij was op die momenten bijzonder vrolijk. De Prins heeft duidelijk baat bij de nieuwe medicijnendosering die vorig jaar in het Amerikaanse Houston voor hem is uitgedokterd. Het is zo uitgekiend, dat hij er zowel lichamelijk als geestelijk wel bij vaart.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.