+ Meer informatie

Kabinetsformatie België mislukt

Liberaal Verhofstadt loopt spaak op Groenen

2 minuten leestijd

BRUSSEL - Koning Boudewijn heeft gisteravond de (Vlaam< se) liberale kabinetsformateur f Guy Verhofstadt (PVV) op diens eigen verzoek ontheven van zijn formatie-opdracht.

Van onze correspondent
I Men verwacht, dat de vorst een f formateur van de Waalse christen-democraten (PSC) zal vragen om een nieuwe poging te ondernemen om België een regering te bezorgen. De formatiepoging van Verhofstadt is spaak gelopen op de Groenen (Agalev), die geen haalbare perspectieven zagen in de voorstellen zoals die door de PVV-leider naar voren waren gebracht. Men verwacht, dat Boudewijn in kringen van de Waalse christen-democraten naar een nieuwe formateur zal zoeken.

„Wij willen een nieuw beleid en wij willen niet dat het oude beleid wordt voortgezet", aldus Agalevwoordvoerder Jos Geysels. Hij zei weinig vernieuwends ontdekt te hebben in de voorstellen van Verhofstadt. „Integendeel, Verhofstadt stelde zaken voor die vroeger onmogelijk hadden gekund, zoals bij voorbeeld een vormingsplicht voor werklozen", aldus Geysels.

Verder stuitten de ideeën over de sanering van de Belgische overheidsfinanciën op weinig enthousiasme, noch bij de Groenen maar evenmin bij de socialisten. Verhofstadt had kunnen proberen een coalitie te vormen met alleen de Vlaamse (SP) en Waalse (PS) socialisten, maar dan was de parlementaire meerderheid voor een kabinet wel heel mager uitgevallen. Daarom wilden vooral de socialisten de Vlaamse (Agalev) en Waalse (Ecolo) Groenen in een coalitie-regering hebben, waarmee de meerderheid veel comfortabeler zou zijn.

Blauw-rood-groen

Maar nadat de Groenen hadden laten weten niets voor de plannen van Verhofstadt te voelen, lieten de socialisten het daarna ook afweten. SPleider Vandenbroucke zag na het mislukken van de poging om tot een "blauw-rood-groene" coalitie te komen geen mogelijkheden meer om het nog met een "blauw-rode" coalitie te proberen.

Verhofstadt maakte daarop een afspraak met koning Boudewijn, die hem op zijn verzoek onthief van z'n formatie-opdracht. Daarop begonnen onmiddellijk de speculaties over het verdere verloop van politieke consultaties, die moeten leiden tot een nieuw Belgisch kabinet na de verkiezingen van 24 november jongstleden.

Na die verkiezingen lieten de Vlaamse christen-democraten (CVP) van demissionair premier Martens weten voorlopig geen formatie-inspanningen te willen doen na alle kritiek en na de verkiezingsnederlaag. Dat maakt nu de Waalse christen-democraten volgens insiders de aangewezen partij om een formatie-poging te ondernemen.

De Waalse christen-democraten kunnen makkelijker de stemming toetsen bij de Vlaamse christen-democraten om te zien of er mogelijkheden bestaan om een christen-democratisch-socialistische basis te leggen voor een volgend kabinet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.