+ Meer informatie

Plaatjes schieten

2 minuten leestijd

Hoe gaan de inspectieteams te werk? „Over het algemeen opereren we op basis van drie teams, samengesteld naar de mate van specialisatie. Zo hebben we mensen die expert zijn op het gebied van centrifuges, anderen zijn deskundigen wat betreft EMIS".

„Op onze vierde missie hadden we de gebruikelijke grote aantallen veiligheidsmensen rond ons. Nieuw was deze keer dat we werden vergezeld door een flinke groep filmers. Ze namen opnamen van ons, maar opvallend was dat ze ook veel plaatjes schoten van hun eigen mensen, als die met ons praatten".

„In het geval van geplande inspecties, bij voorbeeld van installaties waar we regelmatig onderzoek doen, lieten we de Irakezen de avond vooraf weten wat we van plan waren. Verrassings-inspecties deelden we hen uiteraard heel kort van te voren mee. De kortste tijd was deze keer vijftien minuten van te voren. Het is helemaal aan het team zelf om zoiets te besluiten - je werkt een inspectiestrategie weliswaar lang van tevoren uit, maar meestal wordt het later flink aangepast vanwege de dingen die je vindt". Wat zijn uw ervaringen met Iraakse pogingen om het team om de tuin te leiden? „In de eerste plaats zou ik iets willen zeggen over de persoonlijke omgang met de Irakezen. Ik kan niet anders zeggen dan dat de Irakezen een volkje zijn waarmee gemakkelijk mee is om te gaan. Ze hebben een uitzonderlijk goed ontwikkeld gevoel voor humor en dat maakt hete en lange dagen draagbaar. Zo kunnen ze schateren om de militaire rantsoenen die wij tijdens de lunch kregen voorgeschoteld - i'k heb nooit begrepen waarom ze zelf geen moeite hadden met dat spul. Zelfs de militairen en de leden van de veiligheidsdienst zijn als mens erg positief. Als ik zou moeten kiezen tussen KGB'ers uit de SowjetUnie, of leden van de veiligheidsdienst in China enerzijds en Irèkezen anderzijds, dan geef ik de voorkeur aan de laatsten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.