+ Meer informatie

Ouder en wijzer

2 minuten leestijd

Het nieuwe jaar is ruim een maand oud. Het is opmerkelijk dat er zoveel mensen zijn overleden in de afgelopen tijd. We zagen dat onder andere aan de overlijdensberichten in de bladen. Een kennis maakte ons opmerkzaam op het feit dat er in een streekblad de dag na Kerst niet minder dan 65 rouwadvertenties verschenen. Dat was nog nooit voorgekomen. Behalve ouderen komen ook tal van jonge mensen al dan niet plotseling aan het einde van hun leven. Waneer dus iedereen wordt geconfronteerd met de tijdelijkheid van het aardse bestaan, dienen we ook rekening te houden met de consequenties van dit feit. Hoewel deze werkelijkheid vaak wordt weggeschoven, kan dat toch echt niet. Hier geldt immers voor ons allen: „En daarna het oordeel..." Wat is het daarom van het hoogste belang dat we mogen geloven, dat het offer van Jezus Christus, Gods Zoon, ook voor onze zonden werd gebracht. Met die wetenschap kunnen we ook in 1996 onze weg met blijdschap reizen. Het einde van ieders leven, zo erkennen we, ligt in Gods hand. In onze tijd wordt daar veelal anders over gedacht. Als het menselijk leven volgens menselijke maatstaven te weinig "kwaliteit" heeft, willen steeds meer familieleden, hulpverleners, soms zelfs patiënten zelf er maar een eind aan maken. De discussies rond euthanasie maken veel ouderen bezorgd. Wanneer ik terecht kom in vreemde handen, hoe zal er dan met mijn leven worden omgegaan? Niet voor iedereen geldt immers dat hij opgenomen kan worden in een zorginstelhng met een pro-life principe. Graag wil ik u daarom opmerkzaam maken op de mogelijkheid van een wilsverklaring. Sinds enige tijd is er een boekje beschikbaar dat informatie geeft over de manieren waarop u kenbaar kunt maken hoe u wilt dat er met uw behandeling en verzorging wordt omgegaan wanneer u dat niet meer zelf kunt zeggen. Het kan zeker een geruststellende gedachte zijn wanneer u uw laatste wensen op papier heeft gezet. Het bedoelde boekje, getiteld "Tussen leven en dood" en uitgegeven door de Stichting Ideële Reclame Sire, Postbus 978, 1000 AZ Amsterdam, geeft onafhankelijke informatie. Er wordt in het boekje ook gewezen op de voorgedrukte wilsverklaring van de onder ons bekende Nederlandse Patiënten Vereniging, Postbus 178, 3900 ASD Veenendaal. "Tussen leven en dood", dat er eigenlijk voor iedereen is, kan u wellicht aan het denken zetten over straks, als het einde nadert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.