+ Meer informatie

Milieumaatregelen bij Shell Chemie in Pemis

Fabriek investeert voor 100 miljoen gulden

2 minuten leestijd

DEN HAAG/PERNIS - Gedeputeerde Staten van ZuidHolland hebben gisteren aan Shell Nederland Chemie een revisievergunning verstrekt. Daarmee komt een einde aan de onoverzichtelijkheid die was ontstaan door een groot aantal afzonderlijke vergunningen. De nieuwe voorschriften zijn aangepast aan het provinciaal milieubeleid.

De vergunning geldt ook voor de uitbreiding en renovatie van de pvcfabriek en de renovatie van de epikotagefabriek. Aanpassing van de bestaande installaties vergt grote financiële en technische inspanningen. Daarom worden de maatregelen gefaseerd uitgevoerd.

Shell Nederland Chemie maakte gisteren bekend de komende jaren ongeveer 100 miljoen gulden te zullen investeren in haar installaties om te kunnen voldoen aan de nieuwe vergunningen.

De uitstoot van koolwaterstoffen 'wordt naar schatting met 60 tot 65 procent teruggebracht. De uitstoot van deze kankerverwekkende stoffen moet volgens de provinciale vergunning per 1 juli 1994 zijn teruggebracht tot een niveau dat voldoet aan de strenge Duitse norm TA-Luft. De uitworp van andere vluchtige koolwaterstoffen moet worden verminderd volgens de doelstellingen in het actieplan Koolwaterstoffen 2000.

De vijf verbrandingsinstallaties van Shell Chemie zullen deel uitmaken van het RIVM/TNO-onderzoek naar de uitstoot van dioxines. Zonodig worden aanvullende maatregelen opgelegd. Sanering van de geluidsbronnen is nu buiten beschouwing gebleven. De wettelijke procedures voor de zonering van het industrielawaai in Pernis worden dit jaar afgerond.

Lekkages

Verder is het de bedoeling dat de renovatie van de pvc-fabriek een einde maakt aan de ernstige lekkages die in het verleden werden geconstateerd. Volgens de woordvoerder van Shell koppelt het bedrijf de milieu-investeringen niet los van normale investeringen. „De aanpassing van een pvc-fabriek houdt zodoende ook modernisering en uitbreiding in, waardoor de investeringen hoger uitkomen dan wanneer Shell alleen aan de nieuwe vergunning zou willen voldoen", aldus de woordvoerder.

Over de uitstoot van stikstofoxyden van een aantal stookinstallaties bij Shell Chemie bestaat nog onduidelijkheid. De uitworp van deze stoffen zal worden gemeten. Tevens moet Shell onderzoeken hoe zij de uitstoot van stikstofoxyden, die de voornaamste oorzaak van verzuring zijn, kan beperken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.