+ Meer informatie

Libische diplomaten weg uit Amerika

Wegens onaanvaardbaar gedrag Tripoli

1 minuut leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse regering heeft besloten alle Libische diplomaten in de Verenigde Staten uit te wijzen, maar zij is bereid de diplomatieke betrekkingen met Libië te handhaven, zo heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken woensdag laten weten.

Het besluit tot uitwijzing is door president Reagan genomen in overleg met zijn minister van buitenlandse zaken Alexander Haig, aldus het State Department. Motief voor de uitwijzing is „onaanvaardbaar gedrag" van het „Volksbureau" dat „onverenigbaar is met de internationaal aanvaardbare diplomatiek gebruiken".

Het State Department heeft erop gewezen dat de Amerikaans-Libische betrekkingen nu zijn teruggebracht tot het laagst aanvaardbare diplomatieke niveau. Het „onaanvaardbare gedrag" slaat op de steun die Libië geeft aan internationaal terrorisme. De Libische diplomaten hebben vijf dagen de tijd gekregen om hun zaken af te wikkelen.

De Verenigde Staten hebben geen diplomatieke vestiging in Tripoli — die werd in mei 1980 door een menigte geplunderd en in brand gestoken. In de jongste uitgave van de diplomatieke gids in Washington — uitgegeven in februari — staan 22 in Washington geaccrediteerde Libische diplomaten, maar het State Department wilde niet zeggen of dat aantal nog klopte.

Vorig jaar zijn in Groot-Brittannië, Italië en Griekenland acht uitgeweken Libiërs — allen tegenstanders van kolonel Moammar Gaddafi — vermoord. In Colorado werd in oktober een Libische student neergeschoten en gewond. Gaddafi had gezegd dat Libiërs die buiten hun vaderland woonden opgespoord en uitgeschakeld zouden worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.