+ Meer informatie

Franse joden op veel fronten in gevaar

Geen geweld met geweld beantwoorden

2 minuten leestijd

PARIJS — De joodse gemeenschap in Frankrijk verkeert op vele fronten in gevaar. Dat heeft de nieuwe Franse opperrabbijn, René Samuel Sirat (50), in Parijs gezegd bij het aanvaarden van zijn functie. Sirat volgt opperrabbijn Caplan op en is voor zeven jaar gekozen.

Allereerst bestaat er lijfelijk gevaar, zoals de aanslag op de synagoge in de Rue Copernic in Parijs, die aan vier mensen het leven kostte. Maar, aldus Sirat, ook de joodse identiteit en geestelijke waarden dreigen te worden uitgehold. „Sommige pseudo-intellectuelen gaan zelfs zover, dat ze ons de herinnering willen ontnemen aan hen, die zijn omgekomen in de vernietigingskampen van de nazi's."

Sirat doelde daarbij op een boek van de Franse hoogleraar Faurisson, die het bestaan van die kampen ontkent. In Frankrijk heeft dat gezorgd voor het nodige verbale geweld, zeker nadat de Amerikaan Noam Chomsky Faurisson in bescherming nam. De Amerikaanse filosoof deelt Faurissons stelling niet, maar vindt wel dat welke stelling dan ook vrijelijk geuit moet kunnen worden.

Christen
Ook uit roomse hoek dreigt gevaar, aldus Sirat, in een uitval naar de nieuwe aartsbisschop van Parijs, Jean-Marie Lustiger. Die is van joodse afkomst en heeft na zijn benoeming twee maanden geleden, verklaard zich jood te blijven voelen. Dat gaat Sirat te ver: „Men is jood of men is christen. Niemand heeft het recht zich tegelijkertijd jood en christen te noemen".

Kritiek had Sirat ook op de laatste encycliek van paus Johannes-Paulus, waarin deze de christelijke vergevensgezindheid plaatst tegenover de joodse rechten van de sterkste.

Sirat riep de joden in Frankrijk voorts op geweld niet niet geweld te beantwoorden. „Het jodendom heeft de Wereld altijd laten zien, dat er zelfs in de moeilijkste periodes hoop bestaat".

Een groot aantal autoriteiten woonde de inhuldiging van Sirat bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.