+ Meer informatie

Fusie ziekenhuizen in regio Dordrecht rond

Besturen stemmen in met stappenplan

2 minuten leestijd

DORDRECHT/ZWIJNDRECHT - De fusie tussen het Diakonessenhuis-Refaja en het Jacobusziekenhuis is op papier rond. De besturen van beide ziekenhuizen hebben ingestemd met een ' stappenplan. De juridische fusie moet op 1 januari 1991 een feit zijn. Volgens interim-manager H. I de Kort gaat de fusie niet ten koste van het Zwijndrechtse Jacobusziekenhuis.

De fusieplannen tussen beide ziekenhuizen liepen eerder dit jaar vertraging op door bestuurlijke problemen in het Jacobusziekenhuis. Volgens De Kort, die na het vertrek van directeur J. Bedert werd aangetrokken, zijn de meeste moeilijkheden achter de rug. Het Jacobusziekenhuis f blijft als 'ziekenhuis op de hoek' i functioneren. „Er gaat geen specialisi me, bed of poliklinisch spreekuur uit Zwijndrecht weg", aldus De Kort. „Voor beide ziekenhuizen is dit een belangrijke overwinning en voor de bevolking ter plaatse een hele geruststelling".

Eerder dit jaar was er sprake van dat hét Jacobusziekenhuis na de fusie niet meer dan een luxe polikhniek zou zijn. De hoogwaardige medische zorg wordt na de fusie geconcentreerd in het Refaja-ziekenhuis. „Maar dat is voor een gedeelte nu eigenlijk ook al zo", vindt De Kort. Voor het nieuwe ziekenhuis circuleren al vele namen. Een commissie is formeel met de naamgeving belast, maar De Kort vermoedt desondanks dat het nieuwe ziekenhuis Medisch Centrum Drechtsteden zal gaan heten. De locatienamen Refaja en Jacobus blijven daarbij gehandhaafd.

De indentiteit van het nieuwe ziekenhuis zal algemeen christelijk zijn. Volgens De Kort bestaat daarover tussen het protestants-christelijke Refaja en het rooms-katholieke Jacobusziekenhuis geen verschil van mening over. „In 1987 is daarover bij de samenwerkingsovereenkomst al een beslissing genomen. Het belangrijkste daarin is de Bijbel. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen daarmee akkoord gaat". Volgens De Kort blijft er na de fusie voor beide ziekenhuizen ruimte voor de eigen identiteit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.