+ Meer informatie

Danielle eenvoudig

1 minuut leestijd

Nadat ze 37 jaar op discrete wijze het leven met Fran?ois Mitterrand had gedeeld, is Danielle Gouze zondag de „premiere madwil' van Frankrijk geworden. Vanaf nu moet ze dingen doen, waaraan ze niet zo gewend is. De nu 56-jarige mevrouw Mitterrand zag het levenslicht in een onderwijzersgezin. In de oorlog ging ze op 17-jarige leeftijd als hulpverpleegster bij het ondergrondse verzet (de „Maquis") werken, nadat haar vader door de regering van Vichy ontslagen was als rector van een lyceum.

In die periode ontmoette ze Francois Mitterrand, die bij haar zuster Christine Gouze ondergedoken was, om uit de handen van de Duitse politie te blijven. Nog voor haar twintigste verjaardag trouwden zij.

Terwijl ze — net als bij de campagne van 1974 — op de eerste rij aanwezig was bij elk openbaar optreden van haar man, gaf ze blijk van terughoudendheid en eenvoud. Ze hoedt zich er angstvallig voor op de voorgrond te treden. Ze houdt bepaald niet van uitgaan. Veeleer voelt ze zich op haar gemak in de familiekring in haar appartement dicht bij het Quartier Latin in Parijs, op een antiek postkantoor of in de herberg die de familie bezit in ZuidwestFrankrijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.