+ Meer informatie

Belgisch schandaal

1 minuut leestijd

BRUSSEL — De regering van België heeft de procureur in Brussel verzocht een onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen van corruptie, die een vroegere functionaris van het Internationale Monetaire Fonds tegen de Zairese regering en enkele vooraanstaande Belgische functionarissen heeft geuit. Dat is maandag in officiële kringen vernomen, nadat premier Wilfried Martens vrijdag alleen maar had gezegd dat zijn regering van het rapport kennis had genomen en de „nodige stappen" had ondernomen.

Het vertrouwelijke rapport is opgesteld door Erwin Blumenthal, een vroegere functionaris van de Westduitse Bundesbank die door het IMF in Zaire was benoepid om in de Zairese staatsfinanciën enige orde op zaken te stellen. Een Belgische functionaris zei dat om het rapport was gevraagd door de Zairese president Moboetoe Sese Seko, die het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken een afschrift heeft toegestuurd.

In het rapport worden de namen genoemd van minister van Verbindingen Herman de Croo, de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse zaken Alfred Cahen de vroegere premiers Paul Vanden Boeynants en Edmond Leburton, oud-minister van Buitenlandse zaken Henri Simonet, de Brusselse hoogleraar Arthur Doucy en de journalist Pierre Davister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.