+ Meer informatie

Cromstrijen sjoemelde met woningtoewijzing

Ambtenaren kregen voorrang in Klaaswaal

2 minuten leestijd

Ambtenaren van de gemeente Cromstrijen zijn in het verleden bevoordeeld bij het toewijzen van woningen in Numansdorp en Klaaswaal, terwijl er nooit een voorrangsbeleid heeft bestaan.

Tot die conclusie komt een speciale onderzoekscommissie van burgemeester E. W. H. Broekhuis (PvdA), F. M. P. Tuinder (PvdA) en A. D. W. Toeter (D66). Gisteren gaven zij een toelichting op hun bevindingen. Het onderzoek richtte zich met name op de toewijzing van woningen in de wijken Philipsburg te Numansdorp en de Bongerd 2 in Klaaswaal.

Al lange tijd deden geruchten in Cromstrijen de ronde dat ambtenaren bij het toewijzen van woningen werden bevoordeeld. Toen het college vorig jaar te gast was in Klaaswaal, maakten inwoners er opmerkingen over. Broekhuis zegde een diepgaand onderzoek toe.

Met het rapport in de hand moest Broekhuis toegeven dat er in het verleden fouten waren gemaakt. Wel voegde hij eraan toe dat het systeem van woningtoedeling dat met zich meebracht. Uit het onderzoek blijkt dat er geen openbare loting bij de toewijzing van woningen werd toegepast. Makelaars en notarissen voerden de loting telefonisch uit, zonder dat er door de gemeente toezicht werd uitgeoefend.

Dupe

De bevindingen kwamen gisteravond ook aan de orde tijdens een gemeenteraadsvergadering. CDAraadslid P. van der Meer zei dat bewoners van Cromstrijen ,,weer eens de dupe zijn van het beleid van de voormalige wethouder H. J. Velthoen". D66-raadslid P. R. Riedijk onderschreef de woorden van Vermeer en vervolgde: ,,Het stonk al bij de vorige colleges".

SGP-fractievoorzitter G. A. Terdu zei het reëel te vinden dat de commissie geen zondebok wilde aanwijzen. Hij pleitte voor een goede regelgeving met intensieve controle.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.