+ Meer informatie

SPD kondigt breuk met De Maizière aan

Ontslag Romberg onoverkomelijk

4 minuten leestijd

OOST-BERLIJN - De Oostduitse sociaal-democraten zijn gisteren uit de al maanden wankelende regeringscoalitie met de CDU gestapt. De SPD bleek onoverkomelijke problemen te hebben met het besluit van premier Lothar de Maizière (CDU) om vier van zijn miriisïei^; ^SHdèV' #fe 'Mee uit de ranèefl^ktfWSPDjite'öntslaan.

personenoffers" die de werkelijke problemen die in de DDR bestaan niet oplossen. „Lothar de Maizière heeft deze coalitie laten springen om een betere positie te krijgen in de verkiezingscampagne. Hij schildert de sociaal-democraten af als de schuldigen voor de problemen", betoogde Thierse.

ïSjlSöll

lijmpogijg

Door de crisis dreigt de beoogde eenwordingsdatum van 14 oktober op losse schroeven te komen.

Thierse zei de ontslagen niet anders te kunnen zien dan als „zinloze

Tussen de SPD en de CDtf. bestaat al langer grote wrijving, omdat de sociaal-democraten vinden dat De Maizière de details van de eenwording achter hun rug om met diens Westduitse partijgenoot Helmut.Kohl aan het regelen is.

Volgens Thierse is er nog een kleine kans dat het terugtreden van de SPD kan worden voorkomen, wanneer het ontslag van minister van financiën Walter Romberg ongedaan wordt gemaakt. Thierse zei eerder het ontslag van de SPD-bewindsman te zullen aanvechten, omdat het op

SYDNEY ring heeft gisteren een draagbare, , ,„ i ••/ i • gepresenteerd.

De schrijfmachine kan op vele manieren worden gebruikt. Het apparaat kan worden aangesloten op een printer of een computer, waardoor de machine braille kan vertalen in gewoon schrift en andersom. Hierdoor kunnen mensen die geen braille kennen gemakkelijk teksten maken in braille. Verschillende blinden die het apparaat demonstreerden zeiden dat treden van De Maizière in strijd zou zijn met de Oostduitse grondwet. Maar De Maizière heeft daarop gereageerd met de verklaring dat hij als regeringsleider het recht heeft niet goed functionerende ministers de laan uit te sturen.

Veel vertrouwen in de lijmpoging lijkt Thierse niet te hebben. Hij noemde de breuk met de coalitie „feitelijk compleet" en kondigde aan dat hij bij het fractieberaad van komende dinsdag geen andere keus heeft dan „het einde van de coalitie ook officieel vast te stellen". Behalve Romberg is ook de door de SPD voorgedragen, partijloze minister van landbouw Peter Pollack, de laan uit gestuurd. De twee andere 'slachtoffers' waren mihister van economie 'maftijloos). Gerhard Pohl (CDU) en •minister van JCM jufllti|Hëtf' ifJKr'iuet' 'd'é"Jbedoelihg' dat de omslagen' bewindsliedeh opvolgers krijgen. De Maizière zou hun taken willen overdragen aan hun staatssecretarissen.

Ook de Westduitse sociaal-democraten hebben grote problemen met de handelwijze van De Maizière. De plaatsvervangend voorzitter van de SPD-Bondsdagfractie, Wilfried Penner, meent dat de Oostduitse regeringschef nu maar beter zelf kan vertrekken. „Wanneer een regering stuk loopt, is de chef de aangesproken persoon en niet het personeel", aldus Penner. het gemakkelijk is in het gebruik en dat het nieuwe mogelijkheden biedt aan blinden op het werk en in de dagelijkse communicatie.

De schrijfmachine heeft de naam Mountbatten Brailler gekregen, ter ere van de stichting die de aanvankelijke ontwikkeling ervan door Engelse onderzoekers betaalde.

„Hier ben ik"

In Monrovia heeft de dissidente rebellenleider Prince Johnson, van wie aanhangers van Taylor dinsdag hadden beweerd dat hij was gesneuveld, zich gisteren door tienduizenden aanhangers laten toejuichen tijdens een ronde langs delen van het centrum die onder controle staan van zijn organisatie. „Hier ben ik. Geloven jullie dat ik dood ben?" verklaarde Johnson, waarna hij een gitaar van een van zijn volgelingen pakte en onder eigen begeleiding een versie van „We shall overcome" ten beste gaf.

Intussen verzamelen zich in Freetown meer dan 2500 soldaten van NiGuineey Gambia, Ghana, Siergeria Leone en Togo voor een ihterventieleger,i da&bpdtaeht heeft desioads

De groep, onder wie vijf Nederlanders, werd op de luchthaven van Madrid begroet door de Spaanse minister van buitenlandse zaken, Francisco Fernéndez Ordónez. Onder de evacués waren de Spaanse ambassadeur en de pauselijke nuntius.

Het grootste deel van de vluchtelingen was maandag onder begeleiding van rebellen van het Nationaal Patriottisch Front van Charles Taylor naar de havenstad Buchanan gebracht vanuit de ambassades van Spanje en met geweld een einde te maken aan de burgeroorlog in Liberia. Een woordvoerder van Taylor beschuldigde Nigeria en Guinee ervan als „vrienden van Doe" de vredesmacht te willen gebruiken om de positie van de door de rebellen in het nauw gebrachte Liberiaanse president te versterken. Taylor heeft gedreigd iedere buitenlandse troepenmacht die zich in Liberia vertoont, te zullen aanvallen, met uitzondering van de 2100 Amerikaanse mariniers die op schepen voor de kust of in Monrovia klaar staan om evacués op te vangen.

VOORAL UW TAPIJTEN, GORDIJNEN VINYL, VITRAGE EN MATRASSEN

HUIGENBOS
Kerkstraat 20 3781 GBVoorthuizen Tel. 03429-3662

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.