+ Meer informatie

„Verhoging van autobelasting niet ondenkbaar

2 minuten leestijd

UTRECHT — Een verhoging van de motorrijtuigenbelasting (MRB) in 1992 is niet ondenkbaar. Een voorstel van het Utrechtse college om nu alvast die tariefsstijging uit te sluiten werd door Provinciale Staten gisteren verworpen.

Utrecht verwacht in 1992 een tekort van 2,4 miljoen. De provincie wil dat via bezuinigingen en niet via verhoging van de opcenten voor de MRB oplossen. Hoewel Provinciale Staten die visie in principe delen, weigerden de politici die extra inkomstenbron bij voorbaat af te sluiten. Utrecht heft op dit moment 21,3 opcenten. Het wettelijk toegestane maximum is 32.7 opcenten, een verschil van ongeveer 9 miljoen gulden.

Een poging van VVD en D66 om de financiële voordeeltjes van dit jaar gedeeltelijk te reserveren voor het gat in de komende begroting leed schipbreuk. Volgens gedeputeerde Hoekstra is al dat geld (295.000 gulden structureel en 1.15 miljoen incidenteel) nodig voor „onvermijdbare uitgaven".

Voor het door CDA (en GPV/RPF) gewenste Utrechtse dialectenboek komt in ieder geval wel geld beschikbaar. ve boeking. 2,2 miljoen gulden meer aan inkomsten geraamd dan er werkelijk binnenkwam. Verder werd 4,5 miljoen gulden verspeeld aan verloren beroepszaken. De provincie was namelijk bij een vorige tariefsverhoging vergeten dat te publiceren. De SGP'er Van den Berg vond dat het laatste bedrag in ieder geval niet ten laste mocht komen van de Utrechtse burger. Hij meende dat dit geld •betaald moest worden uit de algemene middelen. VVD en SGP waren de enige fracties die de verhoging van 8.5 procent weigerden te accepteren.

Een huishouden van twee of meer personen in de provincie Utrecht betaalt op dit moment 210,60 gulden aan zuiveringslasten. Dat wordt volgend jaar 237,60. Bovendien komt er tot 1995 ieder jaar 8,5 procent bij.

De huidige kwijtscheldingsregeling voor mensen met een minimum inkomen zal niet worden aagepast, ondanks een verzoek van de linkse fracties. Volgens Smink is die regeling ruim genoeg van opzet. Vorig jaar werd er 1.5 ton kwijtgescholden. Dit jaar is dat al ruim 9 ton, terwtjl er pas vijf maanden voorbij zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.