+ Meer informatie

Jongeren met mbo gewild op werkveld

Vraag naar schoolverlaters groot

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Jongeren die met een diploma het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) verlaten, hebben de meeste kans op een baan. De vraag naar schoolverlaters op de arbeidsmarkt is dit jaar met een kwart miljoen groter dan het aanbod van 220.000. Dit blijkt uit de Schoolverlatersbrief 1991 van de Arbeidsvoorziening die vandaag is verschenen.

Door de grotere vraag daalt de werkloosheid onder de groep schoolverlaters aanzienlijk sneller dan de totale werkloosheid. Desondanks is 40 procent van alle als werkloos geregistreerde schoolverlaters (ook die uit eerdere jaren) langer dan een jaar aan de zijlijn te vinden.

Het meest gewild zijn jongeren met een mbo-opleiding. De kleinste kansen op een baan hebben jongeren met alleen basisonderwijs. Ook jongeren met een voortgezette opleiding, maar zonder afgeronde vervolgopleiding vallen in verhouding makkelijk buiten de boot.

Blijvend weinig kans hebben mensen met een lagere beroepsopleiding zoals bij voorbeeld leao en Lhno, kunstonderwijs (ook op universitair niveau), sociaal-cultureel onderwijs, taalonderwijs op hbo-niveau en universitair afgestudeerden in de sociologie, politicologie, psychologie, pedagogiek, letteren, geschiedenis en filosofie.

Volgens de jaarlijkse Schoolverlatersbrief is er veel vraag naar opgeleiden in het technisch onderwijs, transport-, communicatie- en verkeersondenvijs op alle niveaus, laboratoriumen statistiek-onderwijs op hbo-niveau en theologie-onderwijs. Er is een hernieuwde vraag naar opgeleiden op medisch gebied (alle niveaus) en van de opleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs.

Door de toeloop van de afgelopen jaren dreigt er verzadiging in de vraag naar economisch, administratief en commercieel opgeleiden, en naar afgestudeerden in juridische en bestuurskundige wetenschappen en in bedrijfskunde.

Het grote probleem zit nog altijd bij de ongediplomeerde schoolverlaters. Van de 239.000 schoolverlaters uit 1989 bezaten er 23.000 geen enkel diploma voortgezet onderwijs. Via leerlingwezen, vormingswerk en overig deeltijdonderwijs behaalt niet meer dan 10 procent van hen nog een beroepskwalificatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.