+ Meer informatie

Hoofdverdachte Srebrenica wil zich melden

1 minuut leestijd

BELGRADO (AP) - Een van de hoofdverdachten van de slachting bij Srebrenica, de voormalige Bosnisch-Servische commandant Ljubomir Borovcanin, is bereid zich in Den Haag te melden om terecht te staan voor het Joegoslavië-tribunaal.

Dat heeft de Bosnisch-Servische president Dragan Cavic gisteren bekendgemaakt. Borovcanin was vice-commandant van een speciale eenheid van de Bosnisch-Servische politie die in juli 1995 betrokken was bij de moord op ongeveer 8000 moslimmannen en -jongens bij Srebrenica.

Volgens Cavic zal Borovcanin binnen enkele dagen naar Nederland komen. Als hij daadwerkelijk afreist is hij de elfde (Bosnisch-)Servische verdachte die zich sinds oktober bij het Joegoslavië-tribunaal meldt.

De internationale gemeenschap heeft Servië en de Bosnisch-Servische autoriteiten onder grote druk gezet om volledig mee te werken met het Joegoslavië-tribunaal. Desondanks zijn de twee belangrijkste verdachten, de voormalige Bosnisch-Servische politiek leider Radovan Karadzic en legerleider Ratko Mladic, nog steeds op vrije voeten.

Een andere verdachte, de Servische generaal Sreten Lukic, zal deze week door Servië worden uitgeleverd aan het VN-tribunaal. Lukic onderging gisteren in Belgrado een eenvoudige operatie. Lukic wordt verdacht van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden tegen etnische Albanezen in Kosovo in 1999.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.