+ Meer informatie

CP Azerbeidzjan: Stop bloedvergieten

Militanten beloven wraak na einde ultimatum

3 minuten leestijd

MOSKOU — De leiding van de communistische partij in Azerbeidzjan wil een einde aan het bloedvergieten en heeft een dringend beroep in die zin gedaan op de bevolking van deze zuidelijke Sowjet-republiek, zo berichtte Radio Moskou vandaag.

De radio-correspondent maakte voor het eerst melding van het ultimatum van het parlement van Azerbeidzjan waarin wordt geëist dat Moskou vandaag begint met de terugtrekking van de troepen die vrijdagnacht zijn ingezet in Bakoe, en dat de noodtoestand daar wordt ingetrokken. Zo niet, dan zal het parlement zich erover beraden of Azerbeidzjan zich moet losmaken van de SowjetUnie.Activisten van het front in Azerbeidzjan hebben de Russen 48 uur de tijd gegeven om te vertrekken. Deze termijn loopt vandaag af. „Wij wachten tot woensdagochtend en als zij dan niet vertrokken zijn beginnen wij een werkelijke guerrilla-oorlog", zo zei een man in Bakoe, die verklaarde lid te zijn van het Volksfront. „Wij zullen vechten tot onze laatste druppel bloed".De toestand in Bakoe is volgens de radio nog steeds ernstig. Omdat er geen kranten meer verschijnen en de televisie uit de lucht is, gonst het van de geruchten in de stad. Het openbare leven in de stad is totaal stilgevallen. Meer dan 100.000 mensen verbrandden of verscheurden hun partijboek of gaven het terug. De evacuatie van vluchtelingen uit Bakoe gaat intussen onverminderd door. Sinds 14 januari zijn ruim 16.000 inwoners van de Azerbeidzjaanse hoofdstad naar elders overgebracht.Niet onder controleAls gevolg van het sluiten van de grens met Iran door Sowjet-troepen begin deze week, zitten veel Iraanse Azeri's vast in de Sowjet-Unie, zo zeiden vandaag inwoners van de Iraanse hoofdstad Teheran. Moskou sloot de grens om de stroom bezoekers naar Iran te stoppen. Andersom staken ook veel Iraniërs de grens over voor familiebezoek of om gewoon goedkoop boodschappen te doen. In de Iraanse grensplaats Astara werd vernomen dat er in vier dagen tijd zo'n 60.000 Sowjet-Azeri's op bezoek zijn geweest.AfghanistanDe woede van de Azerbeidzjanen richtte zich gisteren in toenemende mate tegen de Russen. In Bakoe verschenen pamfletten die Sowjetleider Michail Gorbatsjov schuldig verklaren aan de "tragedie van Bakoe". Op spandoeken werd Moskous actie in Azerbeidzjan vergeleken met de inval in Afghanistan.Sluipschutters beschoten 's ochtends een konvooi van gedemobiliseerde soldaten. Er vielen drie doden, van wie twee militairen, aldus radio Moskou. Kapiteins van vijftig olietankschepen, die voor anker liggen voor Bakoe dreigen met opblazen van hun schepen en olieplatforms in de Kaspische Zee, als de Sowjettroepen niet uit de stad worden teruggetrokken.  

Blijkens een nieuw officieel cijfer van de Azerbeidzjaanse ministeries van binnenlandse zaken en volksgezondheid vielen er door de Sowjetaanval op Bakoe in de nacht van vrijdag op zaterdag geen 84 doden maar 93, van wie 75 burgers en 18 soldaten. Aan de grens tussen beide republieken leidden onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van nationalistische Armeniërs en Azerbeidzjanen over een bestand tussen de gewapende groepen in het grensgebied in de nacht van maandag op dinsdag tot een principe-akkoord, zo werd vernomen van het Armeense volksfront "Armeense Nationale Beweging". Maar het probleem is dat noch de volksfronten aan beide zijden noch de Sowjettroepen de gewapende groepen geheel onder controle hebben.  

De volksfronten van de drie Oostzee-republleken, Estland, Letland en Litouwen, die zijn verenigd in de "Oostzee-raad", boden de volksfronten in Armenië en Azerbeidzjan gisteren aan te bemiddelen in het conflict.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.