+ Meer informatie

VS „dichtbij erkenning drie Baltische staten"

Deen eerste ambassadeur in Letiand

3 minuten leestijd

KENNEBUNKPORT (AFP/DPA/REUTER) - De Verenigde Staten zijn „heel, heel dichtbij" een diplomatieke erkenning van de onafhankelijkheid van de drie Baltische staten, maar er zijn nog enkele problemen op te lossen voor het helemaal zo ver is. Dit heeft president George Bush van de Verenigde Staten gisteren gezegd op een persconferentie bij zijn vakantiehuis in Kennebunkport (Maine).

„Als het om erkenning gaat, is de vraag: Wat erken je?", aldus Bush in een toespeling op de status van de grenzen van de drie Baltische staten. Hij zei dat iedereen kan weten hoe de VS tegenover het beginsel van zelfstandigheid van de Baltische staten staan.

Eerste ambassadeur

De Deense ambassadeur Otto Borch is gisteren in Letland aangekomen als eerste buitenlandse diplomatieke vertegenwoordiger in de Baltische staten sinds Estland, Letland en Litouwen in 1940 werden ingelijfd door de Sowjet-Unie. Borch vloog met een toestel van Aeroflot van Stockholm naar Letland, waar hij op de luchthaven zonder problemen tot het land werd toegelaten, ofschoon hij niet over een Sowjetvisum beschikte. Volgens het Deense ministerie van buitenlandse zaken zou Borch in Riga worden gestationeerd en zijn geloofsbrieven aanbieden aan de presidenten van Letland, Litouwen en Estland.

Litouwen is gisteren begonnen zelf de controle over zijn grenzen uit te oefenen en eigen visa af te geven. Het aantal landen dat diplomatieke betrekkingen met de Baltische staten wil aangaan, groeit intussen gestaag.

In Litouwen arriveerde een ftinctionaris van het Franse ministerie van buitenlandse zaken om de diplomatieke erkenning voor te bereiden. België stuurde zijn Scandinavische ambassadeurs naar de Baltische landen om de eerste contacten te leggen. Vandaag beslissen de ministers van buitenlandI se zaken van de EG-landen of zij diplomatieke betrekkingen met de Baltische staten zullen aangaan, maar die beslissing lijkt nog maar een formaliteit. De ministers van buitenlandse zaken van Estland, Letland en Litouwen sloten in Reykjavik met de regering van IJsland een overeenkomst inzake de vestiging van diplomatieke betrekkingen. De delegatie reisde vervolgens naar Denemarken en Noorwegen om ook daar overeenkomsten te sluiten.

Argentinië en Canada kondigden aan met de Baltische staten diplomatieke betrekkingen aan te gaan. Bulgarije en Malta verklaarden de Baltische onafhankelijkheid te erkennen en een hele trits landen zei< waarschijnlijk binnenkort tot erkenning te zullen overgaan.

Opperste Sowjet

De kwestie van de onafhankelijkheid kwam in Moskou aan de orde tijdens de bijzondere zitting van de Opperste Sowjet, het nationale parlement van de Sowjet-Unie. Waarnemend voorzitter Iwan Laptev meende echter dat dit een zaak was waar het voltallige Congres van Volksafgevaardigden zich over diende uit te spreken.

De Litouwse president, Vytautas Landsbergis, deed een beroep op de Opperste Sowjet om het document dat de inlijving van de drie republieken in 1940 formaliseerde, nietig te verklaren. „Wij zijn vrij. Het is slechts een formaliteit, maar dan zou het volledig zijn opgelost. Het maakt het voor ons gemakkelijker", zei Landsbergis.

Litouwen verklaarde zich vorig jaar al onafhankelijk. De onafhankelijkheid werd echter na een economische blokkade van Moskou opgeschort. Estland en Letland grepen de mislukte staatsgreep van conservatieve communisten vorige week aan om hun streven naar onafhankelijkheid in werkelijkheid om te zetten. Ook Georgië, de Oekraïne en Wit-Rusland hebben zich onafhankelijk verklaard; de Oekraïne en Wit-Rusland na het falen van de putsch.

In de Sowjet-Unie lijkt het verzet tegen de Baltische onafhankelijkheid af te nemen. President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan drong gisteren in de Opperste Sowjet aan op een onmiddellijke beslissing om de Baltische staten, Moldavië en Georgië en alle andere republieken die op democratische wijze naar onafhankelijkheid streven die onafhankelijkheid te verlenen. Nazarbajev ging zelfs zo ver voor te stellen om het nationale parlement en de nationale regering maar helemaal af te schaffen en de afzonderlijke republieken hun eigen legers te geven. Zijn voorstel om de Sowjet-Unie te veranderen in een "Vrije Unie van Soevereine Republieken" kreeg warme steun van sprekers uit de Oekraïne, Armenië, Kirgizië en Azerbeidzjan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.