+ Meer informatie

„Alle kernwapens uit Zuid-Korea verwijderd"

Roh hoopt op snelle top met Kim

2 minuten leestijd

SEOEL (AP) — De Zuidkoreaanse president, Roh Tae Woo, heeft gisteren verklaard dat zijn land geen kernwapens meer heeft. Met die verklaring hoopt hij Noord-Korea ertoe aan te zetten de ontwikkeling van kernwapens te staken en de NoOrdkoreaanse president. Kim II Sung, warm te maken vooreen topconferentie.

Roh zei in een televisietoespraak dat alle Amerikaanse kernwapens uit Zuid-Korea zijn weggehaald. Die verwijdering vormde een belangrijk onderdeel van de campagne die wordt gevoerd om het communistische Noord-Korea over te halen in te stemmen met de non-proliferatie van kernwapens. Roh drong er bij NoordKorea op aan onvoorwaardelijk akkoord te gaan met internationale inspecties van zijn geheime nucleaire faciliteiten en zijn faciliteiten voor de verrijking van uranium te ontmantelen.

Roh deed zijn bekendmaking vijf dagen nadat de Korea's een niet-aanvalsverdrag ondertekenden, dat na 46 jaar moet leiden tot verzoening tussen de twee landen. De kwestie van de kernwapens wordt echter niet geregeld in het verdrag. Het Zuidkoreaanse parlement dreigt daardoor het verdrag niet onmiddellijk te ratificeren.

Geen tijdschema

„Op dit moment bevindt zich geen enkel kernwapen in ons land", aldus Roh. Hij zei dat zijn land zijn belofte van 8 november was nagekomen om geen kernwapens te produceren, te bezitten of in te zetten en daagde Noord-Korea uit hetzelfde te doen.

„De twee Korea's hebben een vredeshandvest geproduceerd dat een eind zal maken aan een donkere periode in hun geschiedenis", aldus Roh. „Maar we kunnen niet met succes vrede en nationale verzoening tot stand brengen zonder eerst de kwestie van de kernwapens op te lossen".

Na afloop van zijn toespraak zei Roh dat hij een topconferentie wil houden met zijn Noordkoreaanse collega Kim II Sung. Roh gaf geen tijdschema, maar hij zei dat de top er wellicht eerder komt dan verwacht nu de Korea's een basis hebben gelegd voor verder overleg.

Noord-Korea reageerde niet direct op de toespraak van Roh. Noord-Korea ontkent kernwapens te ontwikkelen, maar heeft steeds geweigerd internationale inspecties van zijn nucleaire faciliteiten toe te staan voordat Zuid-Korea alle kernwapens van zijn grondgebied zou hebben verwijderd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.