+ Meer informatie

Abortuswet Italië blijft ongewijzigd

Grote meerderheid voor handhaving

2 minuten leestijd

ROME — De Italianen hebben in een referendum met grote meerderheid gestemd voor handhaving van de bestaande liberale abortuswet. Dit betekent een nederlaag voor paus Johannes Paulus II, die een felle campagne heeft gevoerd tegen abortus. Voorts hebben de Italianen in een van de drie andere referendums die zondag en maandag zijn gehouden een voorstel tot beperking van het vuurwapenbezit afgewezen.

De Italiaanse stemgerechtigden konden in vijf referendums hun stem uitbrengen. Twee van de volksstemmingen hadden betrekking op abortus. Er lag een voorstel dat beoogde de bestaande, drie jaar oude abortuswet verder te liberaliseren door abortus toe te staan aan alle vrouwen die daarom verzoeken, ongeacht hun leeftijd. En er moest gestemd worden over een — door de kerk gesteund — voorstel dat juist de teugels strakker wilde aanhalen door abortus alleen toe te staan als de moeder in levensgevaar verkeert. De huidige wet staat abortus toe aan vrouwen boven de achttien.

Een meerderheid van bijna 70 pct. stemde uiteindelijk tegen het door de kerk gesteunde abortusvoorstel. Het andere voorstel, dat was ingediend door de kleine linkse radicale partij, werd eveneens verworpen door bijna 90 pct. van de kiezers, zodat de bestaande wet ongewijzigd van kracht blijft.

In het referendum over het vuurwapenbezit werd een voorstel om dat alleen toe te staan aan de politie en militairen met een grote meerderheid van 90 pct. verworpen. In de huidige Italiaanse wetgeving is het volwassenen zonder straflijst toegestaan geregistreerde wapens in huis te hebben. Om een vuurwapen bij zich te dragen is geen speciale vergunning nodig.

Behalve over abortus en het vuurwapenbezit konden de Italianen stemmen over de afschaffing van een bepaling in de anti-terreurwet van 1979, die de politie toestaat van terreurdaden verdachte personen zonder beschuldiging gedurende 48 uur vast te houden. Tegen afschaffing van levenslange gevang nisstraf stemde bijna 80 pct. en het laatste voorstel werd met bijna 90 pct. verworpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.