+ Meer informatie

Billiton wil stoppen met verwerken accu's

Buitenland voor autoslopers goedkoper

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - Het metallurgisch bedrijf Billiton in Amhem overweegt de recycling van accu's uit autowral(ken te stoppen vanwege tegenvallende liedrijfsresultaten. Dat heeft business development manager Hardly van het Arnhemse bedrijf gisteren gezegd.

Billiton is het enige bedrijf in Nederland dat accu's omsmelt en de zuren verwerkt. In het buitenland wordt dit op veel grotere schaal gedaan. Voor autoslopers is recycling in het buitenland daardoor veel goedkoper. Voor de verwerkende bedrijven zelf is het van belang zo veel mogelijk accu's in té nemen, aangezien de prijs voor gesmolten lood en staal erg laag is.

Uit een bedrijfskundige analyse die Billiton aan het begin van dit jaar gestart is, is inmiddels gebleken dat de verwerkingsmethodes bij Billiton verouderd zijn. Zowel aan de arbeidsomstandigheden als aan de milieuhygiëne zou het nodige verbeterd moeten worden. Het bedrijf wil aan het eind van dit jaar beslissen of die investeringen nog lonend zijn, aldus Hardly.

Billiton is momenteel in gesprek met de autobranche en het ministerie van Milieubeheer (VROM) over het eventueel afstoten van de bedrijfstak. Billiton heeft onder andere als voorwaarde aan VROM gesteld dat er een rendabel aantal accu's geleverd wordt wil het metallurgische bedrijf de recycling continueren. Volgens een woordvoerder van VROM zijn de overige voorwaarden die Billiton stelt dusdanig, dat het vrijwel zeker is dat de bedrijftak zal stoppen.

Noodopslag

Bij VROM bekijkt men of een andere bedrijfsopzet bij Billiton in te passen is in het programma "Preventie en Hergebruik van Autowrakken", maar volgens de woordvoerder lijkt het erop dat verwerking van accu's niet in dit project past.

Als Billiton stopt, zou het in principe mogelijk zijn een noodopslag voor accu's te maken. Daarover is echter nog geen beslissing genomen. CDA en WD. Ons land onderhandelt met Koeweit over een raamovereenkomst. Als die er komt, kunnen Nederlandse banken die de export van bedrijven naar Koeweit financieren het risico via de Nederlandse Credietverzekeringsmaatschappij (NCM) afdekken tot een maximum van ongeveer twee miljard gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.