+ Meer informatie

Kamer deed niets met bericht misbruik wao

Kroonleden SER en S Vr sloegen alarm

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Kroonleden van de Sociaal-Economische Raad (SER) en van de Sociale Verzekeringsraad (SVr) hebben in de jaren tachtig geregeld direct of indirect aan de Tweede Kamer laten weten dat er op grote schaal misbruik werd gemaakt van de wao. De leden van de Kamer hebben echter op geen enkele manier daarop gereageerd.

Dat bleek afgelopen woensdag uit de verhoren door de enquêtecommissie van prof. dr. C. K. F. Nieuwenburg (kroonlid van SER en SVr) en prof. dr. D. J. Wolfson (kroonlid van SER). Beide hoogleraren slaagden er niet in om in de SER of in de SVr medestanders te vinden voor hun plannen om het sociale-verzekeringsstelsel te hervormen en zo de wao-explosie te stoppen. Nieuwenhuis en Wolfson hebben daarom andere wegen gezocht en direct of indirect kamerleden benaderd om te waarschuwen voor de explosieve ontwikkeling van het aantal wao'ers. Beiden hebben zij moeten ervaren dat er niets met die waarschuwingen werd gedaan. Nieuwenburg: „Ik was zeer teleurgesteld over de houding van de politici. Hun horizon gaat niet verder dan de muren van de Kamer en het volgende borreluur".

Daarnaast bleek dat kroonleden in de SER nogal eens onder druk worden gezet om niet tegen de wensen van werkgevers of werknemers in te gaan. Nieuwenhuis vertelde dat hij 's avonds wel voor een vergadering werd opgebeld door een werkgever of een vakbondsman, die hem dan nog eens zeer dringend adviseerde om vooral ergens op een bepaalde manier te stemmen. Dat gebeurde onder meer door Van Vulpen (algemeen directeur van de werkgeversorganisatie VNO) en door mevrouw Domela Nieuwenhuis (FNV).

Verkokerd

Voormalig topambtenaar bij Sociale Zaken Den Broeder zei woensdagochtend dat het ministerie sterk verkokerd („gebalkaniseerd") was en dat het uitkeringsbeleid volkomen los stond van het beleid om mensen weer aan het werk te krijgen. Dat werd later ontkend door zijn collega mr. F. H. A. M. Kruse. Volgens Kruse was er eerder sprake van elkaar aanvullende „specialismen". Zo vond hij het helemaal niet verkeerd om in een situatie van werkloosheid de mensen naar de wao te 'helpen', omdat het de druk op de arbeidsmarkt verlicht. Hij was er als topambtenaar van op de hoogte dat dat gebeurde en stemde er volkomen mee in.

Den Broeder onthulde verder dat ook minister Kok in 1985 als vakbondsman de hervorming van de sociale verzekeringen heeft afgeremd. Als FNV'er was hij eenvoudig niet bereid erover te praten. „Als het gesprek daarover gaat, zijn we in vijf minuten klaar", hield hij de toenmalige minister van sociale zaken De Koning voor. Deze moest dat wel aanvaarden.

De Koning wilde arbeidsbureaus (bestuurd door de overheid) en bedrijfsverenigingen (bestuurd door werkgevers en werknemrs) nauw met elkaar laten samenwerken. Beide organen zouden dan onder het gezamenlijke bestuur van overheid, werkgevers en werknemers moeten komen. De gedachte achter de voorstellen was dat op die manier het uitkeringsbeleid en het arbeidsmarktbeleid beter op elkaar afgestemd zouden kunnen worden, waardoor men meer grip zou kuimen krijgen op de ontwikkeling van het aantal mensen met een uitkering. Kok, die namens de FNV betrokken was bij de onderhandelingen, was er op tegen, omdat het een aantasting betekende van de machtspositie van de sociale partaers bij de sociale verzekeringen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.