+ Meer informatie

Toon respect (II)

2 minuten leestijd

Respect voor ouderen, voor gezagsdragers: de Bijbel spreekt er duidelijke taal over. Het vijfde gebod, "Eert uw vader en uw moeder", heeft een ruime betekenis. Zie zondag 39 van de Heidelbergse Catechismus.

"De Bijbel spreekt met veel respect over de ouderdom. Dat raakt niet alleen de verhouding (groot)ouders en (klein)kinderen, maar het werkt door in de hele bijbelse visie op de samenleving", aldus prof. dr. T. M. Hofman, hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn.

De Bijbel neemt het ook op voor zwakken, alleenstaanden en vreemdelingen. Veel wetten van Mozes waren bedoeld om kwetsbaren in de samenleving te beschermen. Bekend voorbeeld:Ruth leest gratis aren op Boaz' akker om in het onderhoud van haar en Naomi te voorzien. Respect voor elkaar heeft ook te maken met de oproep van Paulus om "de ander uitnemender te achten dan onszelf."

Respect is nog wel degelijk een van de belangrijkste waarden in de Nederlandse samenleving, bleek eind vorig jaar uit een onderzoek onder 751 mannen en vrouwen boven de 16 jaar. Een overgrote meerderheid (90 procent) vindt dat ze in een volle bus, tram of metro moet opstaan voor ouderen.

Toch zegt ds. A. Baas, hervormd predikant in Alblasserdam: "De uitslag van het onderzoek verbaast mij enigermate. Moeten we misschien onderscheid maken tussen theorie en praktijk? We kunnen met elkaar iets goed vinden, maar of we het ook in de praktijk brengen?"

Theo Legemaat, software-engineer bij Baan, voegt daaraan toe: "Er heerst in openbare gelegenheden gewoonlijk een tamelijk apathische sfeer ten opzichte van elkaar. Daarom vrees ik dat onze maatschappij eerder aan doorgeslagen individualisme lijdt dan gezegend is met respect, achting, eerbied en liefde."

Politieman Harry Oenema uit Leeuwarden vindt dat iemand respect moet afdwingen door zijn gedrag. Dat is er één voor opvoeders om over na te denken. Gezag kun je te grabbel gooien. Dan is het geen wonder dat kinderen het respect voor ouderen verliezen.

Respect voor elkaar gaat verder dan de tegenwoordig veel geprezen tolerantie. "Ik respecteer je mening", wordt er vaak gezegd, maar vervolgens wordt er niets met die mening gedaan. Dat is geen respect, maar elkaar voor de gek houden."

Dit is het laatste artikel in een zesdelige serie naar aanleiding van het debat over waarden en normen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.