+ Meer informatie

1 Scholieren in Israël gespannen

'; Netanya van der Niet (16) in Jeruzalem: „Ik zelf ben niet bang"

3 minuten leestijd

r. JERUZALEM - „Ik heb geen idee wat er deze i week gebeuren zal. Maar ik hoop dat er wèl iets i zal gebeuren, namelijk dat Amerika Irak zal aanvallen. Dan zullen wij later tenministe niet alleen tegenover Irak staan", zegt Netanya van der Niet, ï leerlinge van het "Renée Cassin"-lyceum in Jeruza5lem.

Door A. Muller ; Op de school van Netanya zitten veel leerlingen uit het i buitenland. Geen van hen heeft ," Israël verlaten. Netanya: „Ik ' weet niet of mijn klasgenoten echt bang zijn, maar ze zijn wel erg serieus. Ze maken geen : grapjes over de situatie. Ze hebben veel vertrouwen in het Israëlische leger en ze denken dat dat leger sterk genoeg is. Ik zelf ben niet bang".

Vindt ze het dan niet eng dat er chemische wapens gebruikt kunnen worden? „Er zijn wel meer enge dingen in het leven. Ik weet niet of het goed zal aflopen. Maar wat er gebeurt, gebeurt er".

Netanya is een zestienjarige Israëlische van Nederlandse oorsprong. Ze is in Israël geboren en heeft bijna heel haar leven in dit land gewoond. Ze wil na school in het leger en pas daarna verder studeren. In het leger wil ze instructrice worden bij de infanterie. „Daar geef je les en training aan jongens die net in het leger gaan", zegt ze. „Als je hier in Israël wilt leven, dan hoort het leger er gewoon bij".

Netanya is al met soldaten in aanraking geweest. Samen met hen heeft ze op haar school geholpen gasmaskers uit te delen aan de bevolking. Op haar school houden ze een keer per jaar oefeningen met gasmaskers. Ook zijn er oefeningen •gehouden om naar de schuilkelders van de school te gaan. „Elke klas moet dan langs de muur lopen, ver van de ramen af, want die kunnen springen. We zitten dan meer dan een uur in de schuilkelders, met meer dan duizend scholieren.

En thuis? „De isolatiekameris al bijna klaar. We weten nog niet of dat de kamer wordt van mijn vader en moeder of van mijn broer. Dat ligt er aan uit welke richting de wind gaat waaien".

Isolatiekamer

Een isolatiekamer is een kamer in het huis waarin de Israëliërs zich moeten opsluiten als er luchtalarm wordt gegeven. Vrijdag riep de Israëlische radio de mensen op de isolatiekamer al vast in orde te maken. Wellicht zal Saddam Hoessein binnenkort Israël aanvallen en daarbij gebruik maken van chemische wapens.

Langs de kozijnen van de ramen moet isolatieband worden geplakt en daarover gaat een dikke laag plakband. Als extra bescherming moet over het raam nog een stevig stuk plastic worden gespannen. Dan kunnen de gifgassen het huis niet binnendringen als de ruiten springen doordat er straaljagers laag over het huis. vliegen of bommen exploderen. Als er een alarmsignaal wordt gegeven, moet je snel naar de geïsoleerde kamer gaan. Het eerste wat moet worden gedaan, is de gasmakers opzetten. De deur wordt achter je gesloten en over de deurranden gaat tape. Dan zet je de radio aan .gespannen... en je luistert naar instructies. ; =

Gelukkig

Arye Rogel, directeur van een gymnasium in Jeruzalem, vertelt dat de scholieren de afgelopen dagen oefeningen hebben gehouden om snel naar de schuilkelders onder de school te gaan. „Niemand voelt zich gelukkig", zegt de schooldirecteur. „De meestfe scliolieren zijn niet bang, maar wel erg gespannen. Het is vooral angstaanjagend dat je niet weet wat voor soort wapens er zullen worden gebruikt. Als leraren hebben we afgesproken dat we de scholieren zoveel mogelijk over hun angsten laten praten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.