+ Meer informatie

Den Uyl minister?

1 minuut leestijd

HILVERSUM — Oppositieleider Den Uyl is eventueel bereid onder premier Van Agt in een kabinet na de verkiezingen een ministersfunctie te vervullen. Maar, zo zei hij zaterdag in een uitzending van KRO's-Brandpunt, niet bij het huidige beleid dat Van Agt voert.

Premier Van Agt heeft geruime tijd geleden al toegezegd onder minister-president Den Uyl als het zo uitkomt minister te willen zijn. Den Uyl heeft nu ook uitgesproken persoonlijke bezwaren opzij te willen zetten, maar vast te houden aan politieke beginselen.

De socialistische leider maakte overigens in het programma een opening naar Van Agt voor de komende formatie-besprekingen. Hij noemde Van Agt een in PvdA-kring vaak onderschatte figuur. Den Uyl zei Van Agt in vier jaar samenwerking (in het kabinet-Den Uyl) te hebben leren kennen als een man van „vele gaven en kwaliteiten". Tijdens de Brandpuntuitzending deed Den Uyl moeite Van Agt te roemen.

Over de gang van zaken onmiddelijk na de verkiezingen van 26 mei aanstaande zei Den Uyl dat hij in tegenstelling tot 1977 veel heil ziet in de onmiddellijke benoeming van een informateur. Na de volgens de PvdA duidelijke uitslag van vier jaar geleden, werd Den Uyl meteen formateur. In de tv-uitzending zei hij zaterdag ,,hoe dan ook" te zullen kiezen voor een informateur, om besluiteloze ellende te voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.