+ Meer informatie

Brazilië redt vier banken van ondergang

2 minuten leestijd

RIO DE JANEIRO (DPA) - De Braziliaanse regering heeft met een reddingsactie ter waarde van 700 miljard cruzeiro (ongeveer ƒ 5,6 miljard) vier deelstaatbanken van de ondergang gered.

Het betrof de de centrale banken van de vier economisch sterkste deelstaten: Sao Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais en Rio Grande do Sul, die eind vorige week „technisch bankroet" zouden zijn.

De vier instellingen zouden volgens opgave van de overheid niet meer in staat zijn geweest om de door de hun deelstaten uitgegeven schuldpapieren aan de man te brengen. De waarde van de door het kwartet uitgegeven schuldpapieren beloopt ongeveer ƒ 7,8 miljard. De Braziliaanse regering heeft nu met een omvangrijke operatie het merendeel van deze schuldpapieren omgeruild voor gelijke waarden van de centrale bank van het land. Deze genieten meer vertrouwen op de financiële markten van het Zuidamerikaanse land en hebben een langere looptijd.

De vier banken kwamen vooral in het gedrang doordat hun deelregeringen steeds meer uitgaven deden die moesten worden gedekt door de uitgifte van schuldpapierea. Deze verzamelden zich bij de centrale banken van de deelstaten, die ze door gebrek aan vertrouwen in dit waardepapier niet konden slijten. RENTEDEPOSITO'S Voor de rentedeposito's werden vanmorgen om 9.30 uur de volgende tarieven gehanteerd: 1 maand 7,95 % 2 maanden 8,05 % 3 maanden 8,15% 6 maanden 8,25 % 12 maanden 8,35% Bovenstaande percentages zijn gemiddelde tarieven voor beleggingen vanaf 25.000 gulden. Bron NMB Bank

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.