Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Koude en warme gerechten met als basis gehakt vlees

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Koude en warme gerechten met als basis gehakt vlees

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

D'e reclame luidt weliswaar anders, maar je kunt met evenveel recht zeggen dat gehakt het veeizijdigste stukje vlees is.

Gegratineerd gehakt
4 sneetjes oudbakken brood
2 stelen prei, 4 eetl. boter
2 teentjes knofllook
750 g gehakt, half om half
3 eieren, 1 eetl. gehaktkruiden
zout, versgemalen zwarte peper
1 theel. gedroogde oregano
3 eetl. bloem, % I melk
100 g versgeraspte Goudse kaas
1 mespunt versgeraspte nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 250°C. Week het brood in water. Stoof de in dunne ringetjes gesneden prei 8 minuten in 2 eetlepels boter Pers de knoflook bij de prei. Druk het water uit het brood en meng het brood, de eieren, de prei en alle kruiden door het gehakt. Bestrijk een ovenschaal met boter, doe het gehakt in de schaal, schuif die in de oven en laat het gehakt in 30 minuten gaar worden. Smelt het restant van de boter, roer de bloem erdoor, roer de melk door de roux en laat de saus 15 minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak met de kaas, de nootmuskaat, zout en peper. Giet de saus over het gehakt en laat het nog 25 minuten in de oven gratineren.

Gehakt van de plaat met groenten
Ingredieënten voor acht personen
3 sneetjes oudbakken brood
350 g komkommer, 3 grote uien
1 teentje knoflook, 250 g tomaten
3 eetl. bloem, 5 eieren, 70 g tomatenpuree
1 theel. zout, V2 theel. cayennepeper
1 kg rundergehakt
2 dl zure room, Vg I slagroom
V2 theel. versgemalen zwarte peper
V2 theel. gedroogde oregano
Week het brood in water. Snijd de komkommer in plakken. Snipper 2 van de uien en snijd de derde in dunne ringen. Snipper det knoflook. Snijd de tomaten in plakken. Druk het wateruit hetbrood en meng het brood, de gesnipperde ui en knoflook, bloem, 3 eieren, tomatenpuree, zout en cayennepeper door het gehakt. Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel het gehakt in een dunne laag over de bakplaat, verdeel de plakken komkommer en tomaat en de uiringen erover en schuif de plaat in het midden van de oven. Bak de gehaktkoek 30 minuten. Klop de resterende 2 eieren los met de zure room, de slagroom, de peper en de oregano en giet dit mengsel over de groenten. Schuif de plaat terug in de oven tot het eimengsel is gestold. Snijd de afgekoelde gehaktkoek in stukken.

Voordelig en veelzijdig
Gehakt is een heel voordelige vleessoort die gemakkelijk te bereiden is. Het is er in verschillende soorten. Varkensgehakt, rundergehakt en halfom-half. Die bestaan uit 100 procent varkensresp. rundvlees of 50 procent van elke soort. Tartaar is ook gehakt, maar van zeer mager, puur rundvlees. Rundergehakt is vaak nog wel zo vet dat het, als het rul gebakken moet worden voor een saus of mix, heel goed zonder boter bereid kan worden. Een pan met anti-aanbaklaag en een niet te hoog vuur zorgen ervoor dat het vlees zonder boter niet verbrandt. Heeft het gehakt eenmaal wat vet afgestaan, dan kan het vuur hoger, om het vlees een bruine kleur te geven. Uien en dergelijke kunnen ook uitstekend in dit vet gebakken worden. Wat laat met het braden van de ballen? Ze zijn eerder gaar als u er platte schijven van maakt.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 september 1991

Terdege | 72 Pagina's

Koude en warme gerechten met als basis gehakt vlees

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 september 1991

Terdege | 72 Pagina's