+ Meer informatie

Geadopteerde kinderen zijn ondervoed

1 minuut leestijd

ASSEN — Veertig tot vijftig procent van de adoptiekinderen uit derde-wereldlanden komen ondervoed aan in Nederland. Dit blijkt uit een enquête, die een team van Groninger artsen samen met de vereniging voor Buitenlandse adoptiekinderen Noord-Nederland heeft gehouden. Dit is vrijdag in Assen bekendgemaakt.

Uit de enquête bleek, dat zeker vier van de tien kinderen bij aankomst niet gecontroleerd worden, omdat het eerste onderzoek door de GGD van Amsterdam op Schiphol vaak achterwege blijft, hoewel dit van overheidswege wordt aanbevolen. Zo kan het gebeuren dat er kinderen met darminfecties binnenkomen, die ook op de andere gezinsleden kunnen overslaan. Het onderzoek toonde verder aan, dat er weinig adoptiekinderen met aangeboren lichamelijke afwijkingen naar ons land komen. Door goede voeding en betere sociale omstandigheden trekken groei en gewicht volgens de onderzoekers overigens vaak snel bij. Ook bleek uit het onderzoek dat infectieziekten zoals geelzucht, tuberculose en syfillis net zoveel bij Nederlandse kinderen worden aangetroffen als bij adoptiekinderen. Uit het onderzoek blijkt verder dat bij adoptiekinderen geen verhoogd risico aanwezig is op allerlei ziektes, behalve schurft en paratyfus. Wel doen zich in verhoogde mate keel-, neus- en oorafwijkingen voor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.