+ Meer informatie

Uitgezette illegalen verliezen paspoort

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Illegale Bulgaren en Roemenen die in Nederland worden opgepakt en uitgezet, verliezen voor de duur van twee jaar hun paspoort. Nederland heeft hierover afspraken met de twee landen gemaakt. Langs deze weg moet worden voorkomen dat de illegalen zonder problemen weer terugkeren.

De maatregelen zijn gisteren bekendgemaakt door de Bulgaarse ambassadeur in Nederland, V. Poriazov. Hij deed dit samen met D. Schoof, de hoofddirecteur van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Nog geen dag eerder werden bij een grootschalige actie in Den Haag en Rotterdam 115 illegale Bulgaren aangehouden en uitgezet.

De 115 Bulgaren vormen de eerste groep illegalen die hun identiteitspapieren hebben moeten inleveren, melden de Bulgaarse autoriteiten. Bij soortgelijke acties in september constateerden de autoriteiten in Nederland, Bulgarije en Roemenië nog dat de aanpak niet effectief genoeg was. De toen uitgezette illegalen behielden hun paspoort en waren binnen de kortste tijd weer terug in Nederland.

Het is in Den Haag een publiek geheim dat Bulgaren voor enkele tientallen euro's van en naar hun geboorteland kunnen rijden met taxi's en busjes. Dat moet nu een stuk moeilijker worden. Vooral aan de buitengrens van de Europese Unie, waar streng gecontroleerd wordt, zullen de illegalen stranden bij een poging terug te keren naar Nederland.

IND-directeur Schoof meldde gisteren dat er ook met de Roemeense autoriteiten afspraken zijn gemaakt. Overigens is het niet zo dat de paspoorten van uitgezette Bulgaren en Roemenen altijd in beslag worden genomen. Per geval wordt bekeken wat een passende sanctie is, zo verduidelijkte de ambassadeur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.