+ Meer informatie

Zoveel hoofden...

4 minuten leestijd

Geselsie (2)
Mevrouw Tijssen, als ik uw verhaal zo lees, over uw zwarte medemens in Zuid-Afrika, dan begrijp ik daaruit dat daar twee soorten mensen wonen: De slimme blanke en de domme zwarte. De zwarten vechten, drinken, gaan achter de vrouwen aan, en als er eens eentje welvarend is, dan scheurt hij rond in een splinternieuwe auto. Zwarte regeringsfunctionarissen nemen oerdomme besHssingen. „En al noemen vele zwarten zich christen, het is een grote uitzondering om er een tegen te komen bij wie die naam meer is dan een lege huls." Wat zult u, mevrouw Tijssen, zielsgelukkig zijn dat u niet zwart bent! Dat had natuurlijk wel gekund. Mevrouw Tijssen, als ik heel eerlijk mag zijn, ik vind hetgeen u schrijft over uw zwarte medemensen kortzichtig, onchristelijk en discriminerend. Indien u van mening bent dat onder de zwarte bevolking van Afrika misstanden heersen, dan denk ik dat u, als christen, zich zult moeten inspannen om daarin verbetering te brengen. Zwarte mensen zijn niet slechter dan blanke mensen. Zwarte mensen zijn niet beter dan blanke mensen. Zwarte mensen zijn wel anders dan blanke mensen. En het is God die ze beiden geschapen heeft. Zoals u alleen het slechte van zwarten ziet, zo ziet u alleen het goede van blanken. Indien u schrijven wilt over uw zwarte medemens, en over de politieke toestanden in Zuid-Afrika, dan vinden wij dat bijzonder interessant. Maar doe dat dan genuanceerd, met begrip, met liefde, met kennis van zaken, kortom op een christelijke manier. Dit schrijft u een moeder van drie zonen: Twee witte en één zwarte.

I. van Hardeveld, Poppel, België

---

Geselsie (3)
Het moet me van 't hart dat ik steeds minder waardering krijg voor de rubriek "Geselsie"; waarom zo negatief? Alles krijgt een beurt, de Godsdienst, de taal, de woning, het eten. Niet van elke Afrikaan is z'n ja, nee, en wil z'n vrouw "wonderlijk" en "dierbaar" zeggen, als je ze ontmoet, nou, dan mag dat toch? Het is tenminste spontaan. Je moet er toch niet van uitgaan dat ze het niet meent? Van kwade trouw gesproken! Miliepap smaakt niet naar stopverf, al vindt Heidi dat het er op lijkt. Menige hongerige zou wat blij zijn met een bordje Mihepap, dat bovendien zéér hoogwaardig voedsel is. In de huizen zagen wij juist veel kussentjes, strikjes en lintjes, tot op het toilet toe! Als emigrant kun je beter proberen waardering te krijgen voor mensen, die in dat gastvrije land thuishoren. Als de echte christelijkheid van de zwarten betwijfeld wordt, komt dat voor ons arrogant over, alsof wij Nederlanders zulke goede christenen zijn. Zo lang we naar gebreken van anderen wijzen, zijn we verkeerd bezig. Wij, die zoveel hartelijkheid van Afrikaanse mensen ondervonden, doet het pijn zoveel negatiefs te lezen in onze Terdege.

H. Ebbers-Wesselink, Doetinchem

Geselsie in dit nummer gaat op de reacties in.

---

Gift
Graag wil ik nog even reageren op Tersprake van P. Boer in Terdege van 17 april. De zin: Als u ons wilt bedanken of feliciteren (12/2 jaar), dan is de beste manier daarvoor een gift over te maken! Als ik volgende week jarig mag worden, zeg ik toch ook niet tegen mijn zus: „Als je me wilt feliciteren daarmee, dan is de beste manier daarvoor een kadootje mee te brengen!" Ik zou me toch wegschamenü Mij is vroeger bijgebracht dat bescheidenheid de mens siert!!!

Mw. T. Meulstee-Benne, Ridderkerk

Voor alle duidelijkheid: het ging om een gift voor de actie voor Ethiopië.
Hoofdredactie

---
Lezersbrieven
Allereerst van harte gefeliciteerd met het 12 1/2-jarig bestaan. In ons gezin wordt Terdege ook trouw gelezen. Het „voor elk wat wils" is zeker van toepassing op uw blad. In de brieven van de lezers over Terdege valt me op dat er niets over de stukjes van Nico van der Voet staat! Dit zijn vaak alledaagse gebeurtenissen die hij netjes en leerzaam weergeeft. Vaak geeft het stof tot nadenken over de omgang met de naaste omgeving. Tot slot vraag ik u het adres te vermelden van "Geselsie" in Afrika, voor een kaart.

Mw. L. de Blois, H.I. Ambacht

Het adres van Heidi Tijssen is; Postbus 7, Maraisburg, 1700 Zuid-Afrika.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.