+ Meer informatie

AVONTUURLIJKE AVONDUREN

3 minuten leestijd

Het schrijven van een dagboek in de avonduren, met de bedoeling dat openbaar te maken, is een avontuurlijke bezigheid, en misschien heeft de schrijver dat zo ook wel speels met zijn titel bedoeld: een dagboek is immers een persoonlijk document, en er staan vaak dingen in die alleen voor de intimi, of zelfs alleen voor jezelf bedoeld zijn: over een verjaardag, een persoonlijk jubileum, gebeurtenissen met licht of (zware) schaduw in familiekring, een kwetsbaar oogcontact in Israël… zo gaat de auteur weer op een andere manier leven dan via de beeldbuis of radio. Ook in díe zin zijn deze ‘Avonduren’ een avontuur, dat een dagboek toch iets springerigs en fragmentarisch heeft. De stof is immers afhankelijk van de belevenissen. Dat is bij lezing duidelijk en het heeft tevens iets interessants: je kijkt eens achter de schermen van de studio-opnames!

Maar het belangrijkste is: wat is nu de rode draad in zo’n boek? Volgens mij, dat we in Andries Knevel te maken hebben met een stevige zoeker, niet bang om zaken die eerder voor hem niet bediscussieerbaar waren, te heroverwegen: de verhouding reformatorisch-evangelisch (iedere zondag voedt hij zich via beide polen, en zoekt de geestelijke verbinding); de vragen rond schepping en evolutie; ook de kinderdoop ontkomt niet aan een nadere beschouwing. In dat alles wil hij volstrekt de Schrift laten spreken en gehoorzaam volgen. Dat niet ieder hem inhoudelijk zal volgen, weet hij ook zelf; maar hij geeft zich ‘bloot’.

Dat zijn persoonlijke zaken; ze geven inhoud aan de woorden van de auteur: ‘Geloven dwingt mij tot nadenken en het stellen van steeds meer vragen’. Velen zullen dat herkennen, maar niet iedereen durft het te érkennen! Maar er is meer: de ondertitel spreekt over een ‘bewogen jaar’. Dat was gedeeltelijk al te voorzien op het moment dat Knevel besloot een dagboek te gaan schrijven: dat het immers jubileumjaar van de Evangelische Omroep zou zijn, was te berekenen. Maar gedeeltelijk was de gedachte dat het een bewogen jaar zou worden, ook slechts te raden, of hooguit te vermoeden: er was een regering ‘in de maak’ met o.a. de Christen Unie aan tafel, en dat gelukte! Er kwam een onderzoek rond het jubileum over de plek van orthodoxe christenen in een steeds meer seculariserend Nederland, maar hoe dat er precies uit zou gaan zien…? Dus ook in die zin: een avontuur, zo’n dagboek. En ook in dat opzicht kan gesproken worden van een rode draad. Knevel vraagt zich, zoals zo velen af, hoe de orthodoxe christenen nog stem in Nederland zullen hebben en houden, onder zoveel ‘geweld’ van buitenaf. In de branding staan en toch standhouden… daar is veel genade en kracht van boven voor nodig. Wat zal de invloed van de islam ons op korte én lange termijn opleveren? Maar daarbij: het zal van groot belang zijn om christenen die werkelijk, op geestelijk én intellectueel niveau iets te zeggen hebben, op het podium van de media te krijgen. Want (zo formuleer ik het maar) van de Here is de aarde en haar volheid en die daarop wonen! Andries Knevel gaf veel stof om in de avonduren over na te denken, positief-kritisch.

n.a.v. Andries Knevel, Avonduren. Dagboek van een bewogen jaar. Uitg. Ten Have Baarn 2007, 352 blz., € 19,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.