+ Meer informatie

Nepalese vorst geeft fiat aan constitutie

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Koning Birendra van Nepal heeft maandag zijn koninklijke zegel onder een ontwerptekst voor een nieuwe grondwet geplaatst. Hiermee komt er definitief een einde aan zijn absolutistische macht. Met zijn fiat aan de constitutie heeft Birendra zijn lot letterlijk en figuurlijk bezegeld.

Door gelovige hindoes werd hij als een directe afstammeling beschouwd van de god Vishnu. Maar met de goedkeuring van het ontwerp wordt de rol van de godkoning Birendra beperkt tot een boegbeeld van een constitutionele monarchie, waarbij hij niet langer de werkelijke macht heeft.

De koninklijke goedkeuring van de grondwet vormt een grote overwinning voor de oppositie nadat begin dit jaar de roep om democratie steeds luider weerklonk in de dalen en bergen van het Himalayastaatje.

Na Birendra's goedkeuring lijkt de inwerkingtreding van de grondwet nog maar slechts een kwestie van tijd en komt er een einde aan een periode van spanning en onzekerheid over de toekomst van het land op „het dak van de wereld".

De nieuwe constitutie, die van Nepal een echte democratie moet maken, zal waarschijnlijk al op 19 september in werking treden, zo menen leden van de grondwetcommissie. „Als de grondwet wordt bekrachtigd, betekent dat een schitterende toekomst voor Nepal en de Nepalezen", aldus een commissielid.

Birendra zette zijn koninklijke zegel niet van harte onder de ontwerptekst, zo menen waarnemers. De Nepalese oppositie beschuldigde de koning ervan de goedkeuring vèn het document met opzet te vertragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.