+ Meer informatie

Afwijzing kernwapens is oproep tot dialoog

Antwoord aan Confessionele Vereniging

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het moderamen van de generale synode van de Nederlandse Hervormde Kerk vindt dat de Hervormde synode met haar afwijzing van het gebruik en het bezit van kernwapens juist heeft willen oproepen tot een intensieve dialoog.

Het moderamen antwoordt dit aan het hoofdbestuur van de Confessionele Vereniging in de Hervormde kerk, dat verklaard had te vrezen dat „geen ruimte is gelaten voor denken in andere richtingen".

Het moderamen merkt op dat vele jaren van onderhandelen voorbij zijn gegaan zonder dat dit heeft geleid tot een werkelijke beperking van de kemwapenwedloop. „Als u daarom aan de pastorale brief van de Hervormde Synode tegen het gebruik en het bezit van kernwapens een „sfeer van ongeduld" toeschrijft, dan zouden wij van onze kant deze typering graag positief willen inkleuren vanwege de klem en bezorgdheid waarmee hij geschreven is", aldus het Hervormd moderamen.

Het moderamen vindt de opvatting van de Confessionele Vereniging onjuist dat de tijd voor de pastorale brief nog niet rijp was. Volgens het hervormd moderamen is overtuigend aangetoond hoezeer, een wereldwijde catastrofe binnen bereik is. „Het is spreken of niet. Dat is de ernst van de zaak", zo meent het moderamen.

Het Hervormd moderamen is van mening dat het christelijke karakter van het eigen maatschappelijk systeem wordt overschat, als men zegt — zoals het hoofdbestuur van de confessionele vereniging doet — dat het onder een atheïstische ideologie onmogelijk is te ijveren „dat Gods schepping wordt ingericht naar zijn geboden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.