+ Meer informatie

De kippen van Jan Steen

2 minuten leestijd

Zo'n 25 tot 30 jaar geleden las ik een artikel over een man, die als hobby had: het terugfokken van de hoenders die afgebeeld staan op de schilderijen van Jan Steen. De man viel tevens de erfelijkheidsleer aan. Wie was dat? Had hij gelijk?

Antwoord — Dat was J. van Genk. Maar de man dwaalde. Hij ging er nl. van uit, dat Jan Steen (en alle schilders van 1550 tot 1850) onze huisdieren natuurgetrouw hebben afgebeeld! Een dwaling die vele tientallen geschiedkundigen hebben gemaakt. Maar wat was .het geval? De schilders uit vroeger eeuwen waren kouwelijke lieden, bang voor kou, warmte, kwaaie dampen en zonnesteken. Zij maakten buiten alleen schetsen, die zij later in hun beschutte ateher, tot schilderijen uitwerkten. Daarbij ging het hun niet om kleuren,, aftekeningen en anatomie, maar om stoffering van landschappen, opsiering van huis- en erf tafereeltjes en in het algemeen om het aanbrengen van een kleurvariant in een polychroom werk. Daaruit vloeit meteen voort, dat wij aan die schilderstukken letterlijk niets hebben als het om onderzoek van oude rassen gaat. Daarin komen Jan Steen, Cuyp, Ruysdael enz. overeen met alle moderne schilders! Beide groepen' brengen ons kunstwerken en niet: geschiedkundige illustraties. Alleen ergdomme mensen willen kunstwerken per se misbruiken als geschiedkundige prentjes. Wat Jan Steen betreft, hij heeft inderdaad veel hoenders of kippen uitgebeeld. Met wat fantasie kun je daarin enkele oude rassen herkennen. Maar de fantasie treedt dan wèl in de plaats van het gezonde verstand. En wat ,de aanvallen op de erfelijkheidsleer betreft: de schema's van Mendei en De Vries waren in het geding. Maar dfe zijn, zo eenvoudig en begrijpelijk dat ieder- , een ze al lang aanvaardt. Ook in dit blad zijn ze vaak afgebeeld. worden specie kunt u wegschuren of vijlen, maar die grijze tint is het gevolg van de kalk uit de voegspecie. Die kunt u verwijderen met chloorwater. U maakt van glorix of een ander preparaat een oplossing, die zo sterk is dat u het chloor goed ruikt aan het water. Met een harde borstel schuurt u nu de stenen tot de aanslag weg is. Chloor bijt en u kunt dus het beste gummi handschoenen aandoen als u dit doet.

Verroeste melkbussen zijn met „derust' ' weer blank te krijgen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.