+ Meer informatie

Fraser tevreden over militaire overeenkomst met Amerika

Tussenlandingsrechten voor bommenwerpers Verenigde Staten

3 minuten leestijd

DARWIN — Een overeenkomst, die eerder deze maand door de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Street, en de Amerikaanse minister Haig, is ondertekend, voorziet in de landingsrechten van de reusachtige bommenwerpers, gedurende verkennings- en navigatietrainingsvluchten boven de Indische oceaan.

Tijdens deze stopover zullen de vliegtuigen brandstof innemen en gebruik mareusachtige bommenwerpers, gedurende ken van de faciliteiten op de luchtmachtbasis. De Australische premier Fraser heeft echter nadrukkelijk verklaard, dat de bommenwerpers (die gebuikt worden voor atoomwapens) tijdens deze tussenlandingen geen nucleaire wapens aan boord zullen hebben. Dit zou zo in de overeenkomst zijn gestipuleerd. De oppositiepartijen menen echter, dat de verklaring van premier Fraser te vaag is, en zij hebben hun bezorgdheid geuit over het feit, dat de autoriteiten niet altijd op de hoogte kunnen zijn van het al dan niet aan boord zijn van dergelijke projektielen.

Geen atoomwapens

Het verdrag met de Amerikaanse regering houdt in, dat de bommenwerpers, die gestationneerd zijn in Guam, tijdens hun verkenningsvluchten boven het noordoosten van Australië en de Indische' oceaan, tussenlandingen kunnen maken in Darwin, teneinde brandstof in te nemen voor de terugvlucht. De B-52 bommenwerpers hebben tijdens dergelijke verkenningsvluchten geen atoomwapens aan boord, aldus de Australische premier. Dit zou nadrukkelijk in de overeenkomst zijn gestipuleerd.

Mocht het Amerikaanse ministerie van defensie de basis in Darwin eveneens willen gebruiken tijdens oefeningen in de Indische oceaan, waarbij atoomwapens aan boord zijn, dan zal dit alleen kunnen gebeuren met toestemming van de Australische autoriteiten.

Kritiek Labour

De basis in Darwin, die onder beheer is van de Australische luchtmacht, zal in die hoedanigheid bestuurd blijven worden. Bovendien zullen niet meer dan drie B-52 bommenwerpers, 6 gigantische brandstoftankers en 100 man personeel van de Amerikaanse luchtmacht, tegelijkertijd gebruik maken van de faciliteiten in Darwin.

De Australische Laboupartij heeft echter kritiek geuit op het verdrag, daar er met geen woord wordt gerept over het al dan niet aan boord hebben van nucleaire wapens. Dit aspect in een internationaal verdrag kan in de toekomst een bijzonder belangrijke rol spelen, aldus Labour. Premier Fraser is bijzonder ingenomen met het verdrag, vooral omdat vanuit de basis Cam Ranh Baai in Vietnam 26 Russische Toepolevatoombommenwerpers opereren. Deze vliegtuigen kunnen zonder enige moeite 9500 km afleggen (de afstand van Vietnam naar het zuiden van Australië) en van een afstand van 100 km van het doel een projektiel afvuren.

Toepolev belangrijk

Vooral de aanwezigheid van de Toepolev heeft een belangrijke rol gespeeld in' het afwerken van de Australisch-Amerikaanse overeenkomst. Het is nog niet'bekend, wanneer de B-52 bommenwerpers in Darwin zullen landen. Men heeft al gesproken over begin april, maar allereerst zullen nog enkele veranderingen moeten worden aangebracht aan de landingsbaan in Darwin. Door het gewicht van de bommen heeft men wielen aangebracht aan de uiteinden van de vleugels, en op deze spanwijdte is de landingsbaan in Darwin niet berekend. Zodra de eerste vliegtuigen in Darwin landen, zal de pers aanwezig zijn, om de reusachtige, mysterieuze vliegtuigen-van dichtbij te bekijken en verslag uit te brengen aan de Australische bevolking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.