+ Meer informatie

Topmilitairen VS vragen uitstel grondoffensief

„Luchtmacht heeft nog niet alle doelen bestookt"

2 minuten leestijd

NEW YORK (AP/RTR/AFP) — Hoge Amerikaanse luchtmachtofficieren hebben bij de regering Bush erop aangedrongen het langverwachte grondoffensief nog even uit te stellen om de luchtmacht meer tijd te geven de Iraakse stellingen uit te schakelen. Dat heeft het Amerikaanse televisiestation CBS gisteren bericht.

„Hoge officieren zeiden tegen de minister van defensie, Dick Cheney, dat de luchtaanvallen goede resultaten opleveren en dat het niet nodig is nu met de grondoorlog te beginnen", aldus CBS. Het televisiestation zei dat het niet duidelijk is of deze mening unaniem wordt gedeeld door alle hoge officieren, maar ze vindt wel veel steun bij luchtmachtofficieren in Saoedi-Arabië en binnen het Pentagon.

De Franse generaal Daniël Gazeau heeft gisteren gezegd de twee komende etmalen nog geen geallieerd grondoffensief tegen Irak te verwachten. Op de Franse televisie zei Gazeau dat het Iraakse leger en de strijdmacht van de coalitie tot het tijdstip waarop de grondoorlog losbarst zullen doorgaan elkaar te observeren.

Een bevelhebber van de Amerikaanse luchtmacht zei eerder dat dagelijks zo'n honderd Iraakse tanks in Koeweit worden uitgeschakeld, maar dat de belangrijkste doelen zich in Irak bevinden. „In Zuid-Irak zijn nog veel doelen om te bestoken", aldus luchtmachtkolonel Jack McBroom.

In Riaad zei generaal Richard Neal dat de grondtroepen klaar zijn voor de strijd, maar dat een uitstel van het offensief geen effect zal hebben op de oorlogsvoorbereidingen. De troepen zullen hun strijdvaardigheid niet verliezen, aldus de generaal.

Kentering

In het standpunt van de VS over het door de Sowjet-Unie gepresenteerde vredesplan, dat aanvankelijk door president George Bush als „volstrekt onvoldoende" van de hand werd gedaan, lijkt sinds vanmorgen een kentering te komen. Bush zou Sowjet-president Michail Gorbatsjov hebben meegedeeld dat hij bereid is diens plan een kans te geven, als Irak voldoet aan enkele voorwaarden die in dat plan niet worden genoemd. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker verklaarde gisteren nog dat het Iraakse leger „Koeweit spoedig zal verlaten", niet goedschiks dan kwaadschiks.

De Washington Post meldde vanmorgen dat het gaat om drie voorwaarden: de Iraakse aftocht moet binnen vier dagen een feit zijn vanaf de dag dat Irak zich akkoord verklaart met terugtrekking; de locaties van alle mijnenvelden in Koeweit moeten door Irak worden bekendgemaakt en tot slot moeten alle krijgsgevangenen onmiddellijk in vrijheid worden gesteld. Volgens de doorgaans goed ingevoerde krant is de termijn van vier dagen voor de aftocht mede bedoeld om ervoor te zorgen dat Irak een groot deel van zijn tankmacht in Koeweit zal moeten achterlaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.